У Историјском архиву Ужице отворена изложба „Слике живота, фотографије Албера Кана: Приштина, Призрен, Липљан и Грачаница 1913. године“

У Историјском архиву Ужице отворена изложба „Слике живота, фотографије Албера Кана: Приштина, Призрен, Липљан и Грачаница 1913. године“

14/02/2024 Off By BERB

Фото: ekologija.gov.rs

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић позвала је грађане да посете изложбу – „Слике живота, фотографије Албера Кана: Приштина, Призрен, Липљан и Грачаница 1913. године“ коју је данас, у сусрет великом празнику – Дану државности Србије, отворила у Историјском архиву Ужице.

Вујовић је рекла да јој је част што, као представник Владе Републике Србије, отвара изложбу фотографија која представља још један бисер наше богате историје и културе, јер приказује живот наших грађана у четири места на Косову и Метохији у времену када су били ослобођени од Турака.

„Изложба коју данас отварам симболично, уочи Сретења, још једном нас подсећа на корене, на слободарски дух на који смо поносни и који смо као народ кроз векове неговали. Два кључна историјска догађаја обележила су 15. фебруар, када обележавамо Дан државности. Први, давне 1804. године, када је на тај дан подигнут Први српски устанак како би се наш народ ослободио турске власти. Други је уследио 31 годину касније на Сретење, када је Србија добила први Устав, 15. фебруара 1835. године“, нагласила је Вујовић.

Министарка је истакла да су Сретењским уставом постављени темељи модерне, слободне и суверене државе каква је данас Србија.

„Данас, гледајући у прошлост, морамо да мислимо на будућност и да усмеримо снагу и боримо се за будуће генерације, да за њих сачувамо слободну Србију какву су нама наши преци оставили. Историја нас учи да у свакој борби која нам предстоји, можемо да остваримо циљеве у најбољем интересу свих“, поручила је Вујовић.

У Историјском архиву Ужице представљено је 80 фотографија, које приказују градове и села на Косову и Метохији из 1913. године, на прелазу из Османског царства у Краљевину Србију, које су одабрали аутори изложбе Горан Судимац из Државног архива Србије и Марко Марковић из Архива на Косову и Метохији.