У Музеју савремене уметности отворена изложба „Надежда Петровић – Боје живота“ поводом Дана државности

У Музеју савремене уметности отворена изложба „Надежда Петровић – Боје живота“ поводом Дана државности

14/02/2024 Off By BERB

Фото: Дарио Константиновић

 

Потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић отворила је у Музеју савремене уметности изложбу „Надежда Петровић – Боје живота“ приређену у оквиру званичног обележавања Дана државности Републике Србије и том приликом истакла да је култура срж и кључно извориште националног и државног идентитета, а да су у установама културе широм наше земље организовани догађаји у част великог државног празника.

„Широм наше земље у установама културе данас ће бити организовани догађаји у част великог државног празника. И тиме, као и бројним другим манифестацијама, желимо да истакнемо колико је важно да овај велики дан обележимо у свечаној атмосфери и уз што веће учешће грађана и институција“, поручила је Гојковић.

Гојковић је истакла да је култура срж и кључно извориште националног и државног идентитета, и самим тим нераскидиво повезана са великим датумима из наше славне и богате историје и да је зато природно да обележавање Сретења отпочне низом изложби и културним садржајима посвећеним слављењу државности Србије и културном благу наше земље.

Према њеним речима, Карађорђе Петровић је са својим устаницима у срцу Шумадије показао целом свету колико је слободарски дух присутан у српском народу, а његову слободољубивост и жељу за поновним успостављањем државотворности нису успели да сломе ни вишевековни губитак суверенитета и за то време константни покушаји асимилације, као ни то што смо били препуштени сами себи.

„Херојска борба Карађорђа и осталих јунака Првог српског устанка уткана је у саме темеље модерне српске државе. Да није било њиховог узвишеног чина и огромне жеље да се буде свој на своме, велико је питање куда би историја својим кривудавим путевима одвела наш народ и државу“, додала је Гојковић.

Гојковић је рекла да је незаустављиви израз народне воље, исказан на Сретење 1804. у Орашцу отворио путеве и за државничку мудрост кнеза Милоша Обреновића а нешто касније за Сретењски устав, први модерни српски устав и један од најлибералнијих европских устава тог времена у чију част Србија сутра обележава и Дан уставности.

„Увек и изнова морамо се подсећати да су Карађорђева одлучност и Милошева разборитост биле кључне за успостављање поновне државности Србије. Данас, два века касније, Србија је стабилна и јака држава између осталог и због тога што поштује своје великане и не одступа од њихових идеала и патриотизма као вечног исходишта врлине храбрости и врлине мудрости“, нагласила је Маја Гојковић.

Додала је да управо изложба у Музеју савремене уметности на најбољи начин повезује културу и љубав према отаџбини и да Надежда Петровић спада међу најзнаменитија обележја наше културе а истовремено је симбол родољубља и огромне пожртвованости за свој народ и државу.

„Ова одважна особа у многоме је допринела да српско сликарство прихвати модерне европске трендове крајем 19. и почетком 20. века. Њена друштвена ангажованост постала је мерило за савлађивање најтежих животних околности и изналажење стваралачких мотива у њима. Због свега што је урадила, тешко је не само у нашој већ и у светској историји пронаћи личност таквог формата, на шта морамо да будемо поносни“, указала је Гојковић.

Гојковић је рекла да је Надежда Петровић била узор савременицима и велика инспирација будућим нараштајима, а да је њен активизам, у коме посебно место заузима оснивање Кола српских сестара и посвећени рад у овој значајној институцији, заједно са непресушним талентом допринео да Надеждина личност у српском народу буде синоним за највише људске и уметничке вредности. Наглашавајући да је данас права прилика да се подсетимо Надеждиног учешћа у организовању изложбе поводом јубилеја 100 година од Првог српског устанка и оснивања Удружења „Лада“ Гојковић је указала да се у Народном музеју Србије вечерас отвара занимљива изложба посвећена управо првом уметничком удружењу у Београду.

„Изложба ‘Боје живота’ са 37 њених дела, пример је како уз одличну међумузејску сарадњу представити богато културно наслеђе које имамо. Додатну вредност овој изложби даје то што су на њој представљени сегменти из целокупног опуса чувене сликарке. Тако ће публика имати могућност да из једног новог угла сагледа њен раскошни сликарски дар и да се боље упозна с појединим делима која нису често излагана“, указала је Гојковић.

„Чувајући на Дан државности успомену на наше велике уметнике, не само да доприносимо афирмацији богатог културног наслеђа, већ и истичемо важност националног идентитета и његовог јачања у времену које тежи да поништи многе традиционалне вредности. Сигурна сам да би Надежда Петровић била изузетно поносна да је данас с нама“, поручила је Маја Гојковић и честитала Дан државности Републике Србије.

Током празничног обележавања Дана државности, улаз на изложбу у Музеју савремене уметности и свим установама културе у којима се широм земље обележава Сретење биће бесплатан за све посетиоце 14, 15. и 16. фебруара.