Почела са радом Посебна радна група за изградњу РХЕ Бистрица

Почела са радом Посебна радна група за изградњу РХЕ Бистрица

14/02/2024 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

Данас је у Влади Србије одржана прва седница Посебне радне групе ради изградње реверзибилне хидроелектране Бистрица.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је на почетку седнице Посебне радне групе да је РХЕ Бистрица најважнији пројекат у енергетском сектору, који је препознат и у програму „Скок у будућност – Србија 2027“.„РХЕ Бистрица је прва реверзибилна хидроелектрана коју градимо после 35 година и највећи нови енергетски капацитет од 628 МW, вредности око једне милијарде евра, који има велики значај за балансирање и складиштење енергије. Без РХЕ Бистрица, у годинама пред нама, нећемо бити у могућности да обезбедимо довољно електричне енергије за своје потребе, посебно услед привредног развоја и раста тражње за електричном енергијом.

Потребно је да у сарадњи са свим надлежним државним институцијама и пројектним тимом, ефикасно приступимо задацима како бисмо испунили све предуслове и изградили овај енергетски објекат до 2031. године“, рекла је министарка.

На седници радне групе речено је да је ова година веома важна за завршетак техничке документације. Завршени су идејни пројекат и Студија изводљивости, док су Просторни план подручја посебне намене и Студија о процени утицаја на животну средину у припреми. Такође, у сарадњи са Министарством културе и Заводом за заштиту споменика културе Краљево, у наредна четири месеца ће се израдити Студија о заштити непокретних културних добара.

„Ово постројење је значајно за стабилност и поузданост нашег електроенергетског система, посебно што ће убрзати, олакшати и осигурати интеграцију ОИЕ у наш систем, уз очување стабилности снабдевања. Након успешно спроведених аукција за тржишне премије прошле године, обезбедили смо изградњу више од 700 зелених МW док је план да у наредне три године кроз аукције обезбедимо нових 1.300 МW. Без нових реверзибилних хидроелектрана нећемо моћи да балансирамо новим капацитетима, што је највећи значај овог пројекта“, рекла је министарка.

Указано је да ће изградњом РХЕ Бистрица, Електропривреда Србије имати значајне финансијске бенефите, који се процењују на максимално 140 милиона евра годишње, нарочито услед развоја обновљивих извора енергије у Србији и региону, као и повећању потреба за балансном резервом и енергијом.

На првој седници Посебне радне групе осим представника Министарства рударства и енергетике, учествовали су и представници Министарства финансија, Министарства заштите животне средине, Министарства унутрашњих послова, Републичког геодетског завода, Електропривреде Србије, Електромреже Србије, Електродистрибуције Србије, Републичког геодетског завода, општина Прибој и Нова Варош.