Центар за несталу и злостављану децу у Новом Саду добио соларну електрану

Центар за несталу и злостављану децу у Новом Саду добио соларну електрану

09/02/2024 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић пустила је данас у рад фотонапонску соларну електрану на Центру за несталу и злостављану децу у Новом Саду, коју је на иницијативу Министарства рударства и енергетике овој установи донирао ГИЗ у оквиру Немачко-српске развојне сарадње.

Ђедовић Хандановић је истакла да је донација ове соларне електране пример одговорног понашања према заједници, као и партнерства српских и немачких институција које доприноси бољитку друштва, а посебно подршци рањивим групама као што су деца са проблемима у понашању.

Министарка је навела да ће ова електрана покрити годишњу потрошњу електричне енергије Центра, смањиће потрошњу и емисије CO2 гасова, али ће представљати и показатељ бриге за најмлађе коју треба да им обезбеде сви појединци и институције.

Ђедовић Хандановић је изразила захвалност ГИЗ-у на помоћи у реализацији, истакавши да је електрана постављена у рекордном року.

Министарка је рекла да Министарство рударства и енергетике и ГИЗ сарађују на унапређењу законодавног оквира за области купаца-произвођача електричне енергије.

Тренутно је регистровано приближно 2.700 прозјумера, укупна инсталисана снаге ових електрана је 42 МW, навела је министарка. 

Како је навела, број је у константном порасту, као и интересовање грађана, јер се сопствена производња електричне енергије из сунчеве енергије економски и еколошки исплати.

Ђедовић Хандановић је најавила да ће се у наредном периоду радити на спровођењу мера енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије у домаћинствима, стамбеним и јавним зградама.

Министарка је рекла да се енергетска транзиција тиче се свих нас, и сви можемо да утичемо на смањење потрошње, код куће, на послу, у јавним установама и захвалила ГИЗ-у на стабилном партнерству на путу декарбонизације енергетског сектора.

Директорка ГИЗ-а у Србији Даниела Функе истакла је да та организација подржава пројекте који развијају употребу соларне енергије.

Функе је рекла да јој је задовољство што је данас посетила заједнички пројекат Министарства и немачко-српске сарадње и један од првих пилот пројеката интегрисаних решења.

Како је навела, пилот пројекат се реализује у Центру за несталу и злостављану децу у Новом Саду и додала да је за ГИЗ важно да покаже техничку и финансијску изводљивост оваквих пројеката, предности које произилазе из постављања соларних електрана, како бисмо подстакли и друге заинтересоване привредне субјекте да се укључе.

Оснивач Фондације „Тијана Јурић“ Игор Јурић истакао је значај окупљања организација и институција у пројектима који пружају подршку злостављеној деци.

„Захвалан сам ГИЗ-у и Министарству рударства и енергетике, посебно министарки Ђедовић Хандановић што су нам изашли у сусрет, што су нас подржали и помогли нам да овај објекат где ћемо се бавити проблемом насиља над децом и међу децом буде и енергетски ефикасан. Оно што ми желимо, јесте да се наша сарадња овде не заврши. Ми као организација, осим што смо окупили изузетно стручан тим, који ће се бавити децом, око себе желимо да окупимо и велики број институција, организација, компанија и појединаца, који ће подржати ову идеју и заједно са нама радити на решавању овог горућег проблема у друштву“ рекао је он.