Велика постигнућа Србије у сфери родне равноправности

Велика постигнућа Србије у сфери родне равноправности

08/02/2024 Off By BERB

Фото: Горан Златковић

 

Седница Координационог тела за родну равноправност, којој је председавала председница Координационог тела, потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић, одржана је данас у Влади Републике Србије.

Председница Координационог тела Маја Гојковић је нагласила да је Република Србија последњих година направила значајне искораке у области родне равноправности, посебно у области законодавног и стратешког оквира, као и да у наредном периоду наставља бројне активности на овом пољу.

На седници је усвојен извештај о раду Координационог тела за родну равноправност за 2023. годину, у коме су истакнуте активности на унапређењу родне равноправности, елиминисању родних стереотипа, подизању свести и борби против насиља над женама и насиља у породици и економског оснаживања жена.

Наглашено је да су током прошле године реализовани и бројни пројекти који су се бавили важним питањима у циљу примене начела родне равноправности на локалном нивоу, као и подршци женама у руралним подручјима, као и на окончању дечјих бракова.

Координационо тело усвојило је и план активности за 2024. години који дефинише учешће у решавању кључних питања и на нивоима локалних самоуправа, као и наставак праћења спровођење Стратегије за родну равноправност за период од 2021. до 2030. године. На седници је истакнуто да ће ово тело наставити важну улогу на активној координацији рада министарстава у циљу што бољег креирања, спровођења и праћења политике за остваривање родне равноправности.

На седници је за нову чланицу Стручне групе, која је укључила и представнике других органа јавне власти, привреде, академске заједнице и невладиног сектора, изабрана Светлана Будимчевић из Сталног радног тела за законодавство из Уније послодаваца Србије.