DOK CINEMA DOB: Projekcija i razgovor o filmu “Tаurunum Boy” 8. februara u 20 časova

DOK CINEMA DOB: Projekcija i razgovor o filmu “Tаurunum Boy” 8. februara u 20 časova

07/02/2024 Off By BERB

U četvrtak, 8. februara u 20:00 u Klubu Doma omladine Beograda održaće se projekcija i razgovor o filmu “Taurunum Boy”.

Gosti: Jelena Maksimović i Dušan Grubin, autori
Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

Ulaz je slobodan.

Scenario i režija: Jelena Maksimović i Dušan Grubin, Kamera: Dušan Grubin, Montaža: Jelena Maksimović, Zvuk: Jakov Munižaba, Muzika: Smoke Mardeljano, Envelope Cruz, ZMN Omerta, Produkcija: Taurunum Film, Srbija, Producent: Jelena Angelovski.

 

O FILMU

Momci iz Zemuna deluju opasno. Provode vreme na napuštenim mestima, prave žurke i voze motore. Snovi su im jednostavni, a ljubavi neuzvraćene. Ovo leto je prekretnica u njihovom odrastanju. Film je premijerno prikazan na festivalu Dokufest Prizren 2018. godine, a beogradska premijera bila je na festivalu Beldocs 2019. godine. Film je dobio podršku za postprodukciju švajcarskog filmskog fonda “Visions Sud Est”, kao i podršku za produkciju nacionalnog filmskog fonda, Filmskog centra Srbije.

O AUTORIMA FILMA

JELENA MAKSIMOVIĆ je diplomirala je FTV montažu na fakultetu Dramskih umetnosti u Beogradu, gde je stekla i zvanje Master dramski i audio-vizuelni umetnik – filmski i televizijski montažer. Predaje kao docentkinja na Departmanu za digitalne umetnosti FMK od 2015. godine. Kao montažerka radila je na filmovima “Teret” (2018), “Ti imaš noć” (2018), “Kelti” (2021), “Pejzaži otpora” (2021), koji su prikazivani na internacionalnim filmskim festivalima u Kanu, Veneciji, Berlinu, Lokarno, Torontu, Roterdamu… Pored filma, ostvarila je brojne saradnje na polju video radova, prostornih instalacija, pozorišnih predstava.

DUŠAN GRUBIN je rođen 1985. godine u Beogradu, Jugoslavija. Studirao je ekonmiju, ali je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na Katedri kamere. Radio je na mnogim uspešnim kratkim i igranim projektima prikazanim na značajnim filmskim festivalima. Režirao je nekoliko muzičkih spotova. “Taurunum Boy” je njegov rediteljski debi.

O PROGRAMU

DOK CINEMA DOB je program javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja, koji se realizuje tokom godine u Domu omladine Beograda, u zimskom ciklusu, od februara do maja, i u letnjem ciklusu, od septembra do decembra. U fokusu ovog programa su autorski dokumentarni filmovi, u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima. Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora.

O AUTORKI I MODERATORKI PROGRAMA

 JOVANA NIKOLIĆ je producent dokumentarnih filmova “Pogrebnik”, “Kavijar Konekšn” i “Nacionalni park”, sva tri premijerno prikazana na IDFA. EAVE, EURODOC, i Berlinale Talents alumna. Predaje produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu i Akademiji umetnosti u Banja Luci. Autor je doktorskog rada na temu “Menadžment i produkcija dokumentarnih filmova u uslovima nepovoljnim za kulturni razvoj” na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Realizovala je koprodukcije sa ITVS International (SAD) i Cognito Films (Švajcarska), i saradnje sa ARTE Germany, Channel 4, YLE, SVT, NRK, AJB, RTV SLO i drugima.

www.domomladine.org