Представљање књиге „Руси, Космет и време“ 9. фебруара у Руском дому

Представљање књиге „Руси, Космет и време“ 9. фебруара у Руском дому

06/02/2024 Off By BERB

Центар Руског географског друштва у Србији и Руски дом вас позивају на представљање књиге „РУСИ, КОСМЕТ И ВРЕМЕ“ Радмиле Тодић Вулићевић, која ће бити одржана у петак, 9. фебруара, са почетком у 17.00 часова, у Руском дому (Краљице Наталије 33, Београд).

Недавно објављена у издању Центра Руског географског друштва у Србији, књига представља обимну историјску грађу о Русима који су по избијању Октобарске револуције емигрирали у Краљевину СХС, значајно доприневши развоју њеног југа, тачније Косова и Метохије. Кроз сећања потомака који и данас живе на том простору, Тодић Вулићевић оживљава приче „белих Руса“ – архитеката, професора, лекара, официра царске војске, монаха и свештеника, али и обичних руских људи који су својим делима променили Косово и Метохију. Књига је оплемењена старим фотографијама, које као вредно сведочанство тог времена придају издању додатну вредност.

,,Прошло је већ сто година од првих насељавања руских избеглица у наше крајеве, а Радмили Тодић Вулићевић је успело да сакупи толико сведочења савременика и потомака, већином већ потпуно асимилизованих! Као аутор-састављач овог зборника она је начинила прави подвиг. Успело јој је пронаћи, записати и систематизовати вредну грађу, која на специфичан начин, из једне неочекиване визуре осликава живот појединца или руске породице, њиховог егзодуса у непознато, тежњу да се пронађе родбина која је остала у Совјетској Русији, њихову чежњу за родним крајем и поновним сусретом са њим, макар на кратко, ,,туристички”, макар свесни да се током година тај крај у корену променио…“, истиче у рецензији књиге Алексеј Арсењев, истраживач историје руске емиграције у Србији.