Унапређење сарадње са Нипон фондацијом у областима научно-истраживачког рада

Унапређење сарадње са Нипон фондацијом у областима научно-истраживачког рада

02/02/2024 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са председником Нипон фондације из Јапана Јохеијeм Сасакавом о унапређењу сарадње и могућностима ширења подршке ове фондације у областима научно истраживачког рада и образовања.

Премијерка Брнабић истакла је да ће фокус Србије и у будућем периоду бити улагања у развој образовања, биотехнологије, вештачке интелигенције и њеном коришћењу у здравству, енергетици и другим областима, а пре свега подстицају младих људи да се образују у овим областима како би управо они постали носиоци економије иновација и знања.

Имајући у виду вишедецинијски допринос који Нипон фондација даје развоју Универзитета у Београду, Брнабић је нагласила, да заједничким радом можемо направити још крупнији корак у подстицању образовања, науке и истраживања.

Наводећи да је изузетно задовољан досадашњом сарадњом са високообразовним институцијама у Србији, председник Сискава, изразио је спремност за проширење сарадње и у другим областима. Подвукао је и значај подстицања сарадње приватног сектора, оцењујући да је све више компанија из ове земље заинтересовано да своје пословање прошири на српском тржишту.

Брнабић је истакла да је поносна што су неке од најугледнијих јапанских компанија препознале компаративне предности пословања у Србији и нагласила да су јапанске компаније и инвеститори добродошли у нашу земљу.

Премијерка Брнабић захвалила је председнику ове фондације, који носи и титулу почасног доктора Универзитета у Београду, на изузетном доприносу и дугогодишњој подршци коју кроз стипендирање младих лидера пружа најбољим студентима докторских студија Универзитета у Београду у области друштвено-хуманистичких наука, као и на подстицају академској и културној сарадњи Србије и Јапана.