Доношењем сета антидискриминацијских прописа оснажене осетљиве групе

Доношењем сета антидискриминацијских прописа оснажене осетљиве групе

02/02/2024 Off By BERB

Foto: minljmpdd.gov.rs

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов обратио се данас на презентацији Информатора из области родне равноправности „Програми подршке за незапослене жене“ одржаној у Скупштини Града Крагујевца.

Министар Жигманов нагласио је да је Министарство оснажило све жене и девојчице у Републици Србији доношењем сета антидискриминацијских прописа и докумената јавних политика који се у пракси примењују, као што су Закон о родној равноправности и Закон о изменама и допунама Закона о антидискриминацији, те бројне подзаконске акте.

Поред тога, према речима Жигманова, Министарство расписује и конкурсе за организације цивилног друштва за предлоге програма који за циљ имају оснаживање неке од осетљивих група, међу којима су и жене, а нарочито незапослене жене, труднице, породиље, жене жртве насиља у породици, жртве родно заснованог насиља, самохране мајке и самохрани очеви, особе млађе од 18 година, особе старије од 45 година, особе са инвалидитетом, особе другачије сексуалне оријентације и родног идентитета, припадници ромске националне мањине и други.

Наглашавајући да је Министарство у протеклом периоду имало веома успешну сарадњу са телима за родну равноправност образованим у Граду Крагујевцу, министар Жигманов је нагласио да се радује оваквим скуповима који имају за циљ подршку за незапослене жене.

Министар је подвукао да је Законом о родној равноправности знатно унапређен национални правни основ и усклађен са правним тековинама Европске уније, а нарочито у области рада, запошљавања и самозапошљавања, чиме су створени нормативни услови за равноправни третман предузетница у нашем друштву.
Подсетио је да је Министарство у Стратегији за родну равноправност за период од 2021. до 2030. године, предложило мере програма подршке предузетништву и према првим резултатима реализованих програма, уочен је повећан број жена предузетница које аплицирају у програмима подршке малим и средњим преузећима.

На скупу су говорили Гордана Дамњановић, чланица Комисије за социјалну политику, здравство и образовање привременог органа Града Крагујевац и Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, а најављене су и активности планиране за 2024. годину из Локланог акционог плана за родну равноправност Града Крагујевца.