Sastanak ministra Vučevića sa predsedavajućim Vojnom komitetu EU generalom Brigerom

Sastanak ministra Vučevića sa predsedavajućim Vojnom komitetu EU generalom Brigerom

01/02/2024 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa  predsedavajućim Vojnom komitetu Evropske unije generalom Robertom Brigerom, koji se nalazi u poseti Republici Srbiji.

Ministar Vučević je podsetio da je, uz očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta i regionalne saradnje, spoljnopolitički cilj Republike Srbije članstvo u Evropskoj uniji, ukazujući istovremeno i na značaj doprinosa Ministarstva odbrane i Vojske Srbije Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU.

Republika Srbija, rekao je ministar Vučević, od 2012. godine je aktivni kontributor misijama i operacijama pod okriljem EU, a trenutno učestvujemo u dve vojne misije i jednoj operaciji EU. On je ukazao da tokom 2024. godine planiramo da kvantitativno povećamo učešće Vojske Srbije kroz angažovanje i u misiji za obuku EU u Mozambiku – EUTM Mozambique.

General Briger je u razgovoru informisao ministra Vučevića o aktuelnoj situaciji u misijama i operacijama EU, u kontekstu izmenjene geopolitičke situacije. On je istakao da smatra da se angažovanjem u okviru ZBOP dele zajedničke vrednosti, kao i da se Republika Srbija pokazala pouzdanim partnerom Evropske unije.

Obostrano je zaključeno da je poželjno da se zadrži kontinuitet održavanja ovakvih susreta koji doprinose međusobnom razumevanju i daljem unapređenju saradnje.