Oд данас доступна апликација за финансијскe извештајe за 2023. годину

Oд данас доступна апликација за финансијскe извештајe за 2023. годину

31/01/2024 Off By BERB

Рад у апликацији за састављање и достављање финансијских извештаја за 2023. годину, којој се приступа путем интернет странице Агенције за привредне регистре, односно путем посебног информационог система Агенције (ПИС АПР), од данас је омогућен корисницима.

 

На интернет страници Агенције су ажуриране информације за све врсте захтева који се могу доставити у ПИС ФИ систему за достављање финансијских извештаја, као и документација која је прописана за сваку врсту захтева, појединачна корисничка упутства у вези са Евиденцијом обвезника, достављањем изјаве о неактивности, редовног годишњег финансијског извештаја и других врста финансијских извештаја и припадајуће документације и начином њихове замене, као и са достављањем посебних захтева обвезника. Осим тога, објављено је техничко упутство за коришћење Апликације за састављање и достављање финансијских извештаја, односно документације, упутство за потписивање захтева квалификованим електронским потписом или сертификатом у клауду и инструкције за плаћање накнаде за јавно објављивање финансијских извештаја.

Такође, на сајту су објављене и информације у вези законских рокова за достављање извештаја, накнаде за обраду и објављивање извештаја, обимa финансијског извештаја и правила њихове рачунско-логичке контроле, начина разврставања правних лица и предузетника, односно економских целина, примене рачуноводствене регулативе и начина утврђивања обавезе ревизије и достављања прописане документације и сл.

Агенција је пустила у рад и екстерни портал „Ажурирање Евиденције обвезника“, у оквиру ПИС Агенције, путем којег обвезници достављања финансијских извештаја могу да доставе рекламације, уколико подаци у тој евиденцији нису ажурни. Путем тог портала се, на готово истоветан начин, врши и пријава/одјава предузетника који воде двојно књиговодство и чији се подаци воде у регистрима и евиденцијама Агенције, или којима располаже Агенција. Пре састављања и достављања захтева, обвезници треба да провере ажурност података у Евиденцији обвезника, а предузетници, који су у 2023. години почели да воде пословне књиге по систему двојног књиговодства, треба да се пријаве у ту евиденцију.

На интернет страници Агенције су објављене све новине у састављању и достављању финансијских извештаја за 2023. годину.