Подршка међународних финансијских институција од изузетне важности

Подршка међународних финансијских институција од изузетне важности

29/01/2024 Off By BERB

Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

 

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали и регионални директор Светске банке за Европу и Централну Азију Асад Алам констатовали су данас да Србија има добре економске перформансе и да нема ниједног проблема у 14 тренутно активних пројеката у нашој земљи у којима учествује ова међународна финансијска институција.

Мали је истакао да је за Србију од изузетне важности подршка Светске банке, као и Међународног монетарног фонда, Европске банке за обнову и развој и других међународних институција.

Србији је важна стабилност коју таква подршка пружа, а кредибилитет смо изградили тиме што смо свако обећање и испунили, навео је он и додао да у тешким годинама наша земља проналази изворе раста, што је важно за континуитет економских резултата.

Потпредседник Владе је најавио да ће у наредним годинама приоритет бити образовање и иновације, будући да се улагање у људе увек исплати.

Он је представио досадашње резултате наше земље, уз напомену да ће 2027. године Србија бити домаћин међународне специјализоване изложбе ЕКСПО, која ће бити носилац даљег раста, улагања и развоја.

Мали је указао на то да је Србија прошле године остварила раст БДП-а од 2,5 одсто, достигавши 69 милијарди евра БДП-а, уз рекордан прилив страних директних инвестиција од 4,5 милијарди евра, рекордно ниску незапосленост од девет одсто, рекордно високу запосленост од 50,7 одсто и 2,367 милиона запослених грађана.

Потпредседник Владе је предочио да је Србија ликвидна, као и да у нестабилним временима и треба инсистирати на високој ликвидности јер то даје сигурност.

Према његовим речима, Србија ради и на изградњи инфраструктуре, ауто-путева и брзих саобраћајница, система за пречишћавање воде, на Зеленој агенди, пронаталитетним мерама и улаже константне напоре у подизање стандарда грађана растом плата и пензија.

Алам, који борави у првој посети Београду, истакао је да ће Светска банка наставити да буде подршка Србији, која представља узор како могу да се подрже и друге земље којима је то потребно.