Vučić u Skoplju: Kao i u vreme svetog Save Srbija izabrala slobodu, a ne podaništvo

Vučić u Skoplju: Kao i u vreme svetog Save Srbija izabrala slobodu, a ne podaništvo

27/01/2024 Off By BERB

Izvor/Foto: Tanjug

 

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras na Svetosavskoj akademiji u Skoplju da je kao i u vreme svetog Save i danas pred Srbijom izbor – sloboda ili sizerenstvo, nezavisnost ili podaništvo i naglasio da smo izabrali slobodu i nezavisnost.

Vučić je istakao da se sveti Sava s pravom zove ocem crkve i škole.

“Priča o svetom Savi staje u jednu reč – izbor, od prvog Rastkovog do poslednjeg Savinog da i državi i crkvi obezbedi prave naslednike i povuče se i kada se pogleda istorija. I danas naš put zavisi od izbora, od toga hoćemo li kao narod izabrati slobodu ili nečije sizerenstvo ili vlast nad nama, nezavisnost ili vazalstvo, suverenitet ili podaništvo. Naša zemlja nije u jednostavnoj i lakoj situaciji”, rekao je Vučić.

Ali bez obzira na težinu izazova, naša država je izabrala put slobode i put nezavisnosti, istakao je Vučić na akademiji, kojoj prisustvuju i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski i doskorašnji premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić i predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković.

Osam vekova nakon Svetog Save imamo istu obavezu – da stvorimo bolje generacije

Predsednik Srbije izjavio je danas da su mir i jedinstvo uslovi našeg opstanka i našeg razvoja.

On je na Svetosavskoj akademiji u Skoplju rekao da je Sveti Sava u burna vremena znao za burne poteze, ali samo kada su bili neophodni za uspostavljanje očuvanja jedinstva i mira, kao što je znao da je veština i politika moguća, pa je krunu tražio na zapadu, i arhiepiskopiju na istoku.

“Upravo je on izabrao ono što mora da bude naš osnovni izbor – školu i zakone, učenje, red, jaku organizaciju. Budućnost svih nas nije moguća bez ovih osam stotina godina starih postulata i da pojednostavim – ni sloboda nam neće previše značiti ako najpre ne naučimo šta je ona. Ropstvo se zasniva na neznanju”, rekao je Vučić.

Dodao je da je Sveti Sava to znao i da je zato učio, prevodio i prenosio sve to na svoje učenike.

Srbi nemaju bližeg naroda od Makedonaca

Vučić je istakao večeras da Srbi nemaju bližeg naroda od Makedonaca i da jedino što bi Srbija volela je da sa Severnom Makedonijom gradi još bolje odnose.

“Ja sam predsednik Srbije, ali ne plašim se da kažem da su nama Makedonci najbliži narod. Mi bližeg naroda od Makedonaca nemamo. Kao što vidite, ja neskriveno jasno pred celokupnom srpskom i makedonskom javnošću kažem. Mi ništa ne tražimo od Severne Makedonije. Mi nemamo nikakve uslove ni za šta. Ništa ne očekujemo. Jedino što bismo voleli to je da gradimo još bolje i bliže odnose”, rekao je Vučić govoreći na Svetosavskoj akademiji u Skoplju.

Predsednik je rekao da Srbija od Severne Makedonije ne traži nikakve promene u Ustavu i da smatra da je to unutrašnja stvar.

“Godinama se pitam kako je to Sveti Sava uspeo da bude Dositej pre Dositeja, Slobodan Jovanović pre Slobodana Jovanovića, Crnjanski pre Crnjanskog, Varnava pre Varnave, Pavle pre Pavla. Kako to da je on i danas naš najveći prosvetitelj, naš najznačajniji pravnički um, naš veliki pesnik i najveći duhovnik”, rekao je Vučić.

Pozivam makedonske prijatelje da učestvuju u Ekspu 2027

Predsednik Srbije pozvao je večeras makedonske prijatelje da učestvuju u velikom projektu i izgradnji Ekspa 2027. godine, kao i da Severna Makedonija zajedno sa Srbijom nastupi na toj svetskoj manifestaciji.

“Pozivam našu braću i prijatelje Makedonce da učestvuju u velikom projektu Ekspo 2027. Da vaše kompanije rade. Biće nam potrebni izvođači, projektanti, radnici, biće nam potrebno mnogo ljudi koji mogu da zarade novac… Pozivam vas da to zajednički pripremimo. Da vaša prelepa zemlja ima najveći i najlepši štand na Ekspu. Možemo da se dogovorimo u okviru Otvorenog Balkana”, istakao je Vučić.

Rekao je da su južni susedi uvek čuvali Otvoreni Balkan, “uprkos brojnim pritiscima kojima su bili izloženi, pa da Beograd i Skoplje zajednički nastupe na velikoj svetskoj manifestaciji”.

Naglasio je da veruje da će Srbija od 2012. do 2027. godine, od početnog BDP od 32 milijarde evra, završiti na kraju 2027. godine na 100 milijardi evra.