Donatorski koordinacioni sastanak o migracijama

Donatorski koordinacioni sastanak o migracijama

30/09/2015 Off By

 

Očekujemo zajedničko evropsko rešenje iako smo se do sada pokazali kao odgovorni partner, reklaje ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović


jadranka joksimović
Info: Ranka Čičak

POSLE donatorskog koordinacionog sastanka o migracijama, ministarka za evropske integracije, Jadranka Joksimović i ministar za rad i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, rekli su novinarima da Evropa poštuje Srbiju i ponaša se prema njoj kao da je već član. Ovaj prvi radni sastanak sa donatorskom zajednicom u Srbiji pokazao je da će pomoć za zbrinjavanje izbeglica stiči onako kako je planirano.

Aleksandra Joksimović je iznela sve probleme sa kojima se Srbija susreće i kaže da je uspela da objasni koliki su problem izbeglice ne samo u Srbiji kao tranzitnoj zemlji već i Evropi. Osmog okotobra u Luksemburgu će se o tome razgovarati i pronaći mehanizmi da se Srbiji konkretno pomogne:
– Ministar Vulin i ja kao koordinatori razvojne pomoći dogovorili smo načine koordinacije, kako bi se sredstva efikasno koristila. Mi očekujemo zajedničko evropsko rešenje iako smo se do sada pokazali kao odgovorni partner. Ne nameravamo da izbegavamo svoje obaveze, a očekujemo da če i ostale zemlje da rešavaju ove probleme. Tako će EU kao i dosada kada je imala probleme, iz njih izaći jača, bez obzira na razlike u njoj. Srbiji je finansijska podrška neophodna.
Vulin je novinarima ponovio ono što je već rekao na konferenciji. A to je da je Srbija pokazala kojiko je odgovorna, organizovana: “Svi naši sagovornici – predstavnici vlada i raznih organizacija složili su se da je Srbija primer kako se odnosi prema migrantskoj krizi, prema ljudskjim bičima, njhovim pootrebama, ali i kako se na efikasan način organizuje pomoć u onom što neki nazivaju emigrantskom krizom. Za nas to nije kriza, to je za nas odnos prema ljudskim bićima. Svi su danas rekli više puta da je Srbija pokazala kako se treba odnositi prema ljudima u vevolji.
Vulin je rekao da je za Srbiju namenjena značajna materijalna pomoć i to direktna budžetska. To će biti podrška našim institucijama, MUP – u Komesarijatu za izbeglice, Ministarstvu rada i Ministarstvu zdravlja. To neće biti pravljenje paralelnog sistema već podrška postojećem sistemu Srbije. Svi su donatori zadovoljni podacima koje je iznela naša vlada o svojim potrebama. Dogovreno je da se birokratske procedure smanje i da će se novac i roba brže dostavljati. Vulin kaže da je potpuno promenjen odnos prema državi Srbiji. Srbija će 2. oktobra u Briselu učestvovati na pripremnom sastanku za Luksemburšku konferenciju:
– Tako ćemo mi učestvovati u pravljenu dokumenta, kao da smo ravnopravna članica EU. Dakle prema nama se već ponašaju kao da smo u Evropi. Promenjen je odnos. <