Континуирана сарадња са IOM-ом у области заштите миграната

Континуирана сарадња са IOM-ом у области заштите миграната

26/01/2024 Off By BERB

Фото: Комесаријат за избеглице и миграције

 

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић састала се са генералном директорком Међународне организације за миграције (IOM) Ејми Е. Поуп на маргинама 14. самита Глобалног форума за миграције и развој који је ове године одржан у Женеви.

Станисављевић је истакла да партнерство и континуирана сарадња која траје дуже од 30 година на најбољи начин одражава искреност и разумевање који су водећи принципи односа који постоје између Комесаријата и IOM-а. То потврђује и чињеница да се кључни пројекти IOM мисије у Србији спроводе у сарадњи са Комесаријатом.

Овом приликом се комесарка захвалила генералној директорки на подршци коју IOM пружа Комесаријату и позвала је да посети Србију. Током састанка информисала је директорку о досадашњим активностима Комесаријата, процедурама и поступцима добијање азила у Србији као и о начинима унапређења постојеће одличне сарадње у области заштите миграната.

Главна тема Глобалног форума за миграције и развој 2023. године је „Од бриге за заштиту животне средине до културних аспеката миграција: усвајање инклузивног приступа изазовима и приликама људске мобилности“. У циљу побољшања управљања миграцијама на Форуму се разговарало о утицају климатских промена на људску мобилност, раду на обезбеђивању здравља, безбедности и права миграната.