Руски дом ће поставити споменик Виталију Чуркину у Источном Сарајеву

Руски дом ће поставити споменик Виталију Чуркину у Источном Сарајеву

24/01/2024 Off By BERB

Споменик сталном представнику Руске Федерације у Уједињеним нацијама Виталију Чуркину (1952-2017) биће постављен у Источном Сарајеву током 2024. године. О томе је новинаре на данашњој конференцији за медије у агенцији ТАСС обавестио руководилац Россотрудничества Јевгениј Примаков.

Израда споменика поверена је академику Руске академије уметности, вајару Ајдину Зејналову. „Реализовао сам на десетине пројеката широм света. Мој рад је увек имао подршку Россотрудничества, Министарства спољних послова Русије и администрације председника Владимира Путина. Као неке од најважнијих пројеката издвојио бих споменик Фјодору Достојевском у Фиренци (2021.) споменик Никити Толстоју у Вршцу (2022.) и један од најсложенијих пројекта, који је реализован у Црној Гори крајем 2023. У питању су два споменика Александру Невском. Ово је био веома изазован задатак с обзиром на то да је Црна Гора чланица НАТО-а. Крајем протекле године у Руском дому је представљен пројекат за постављање споменика руском конзулу Григорију Шчербини у Београду. Пројекат израде споменика Виталију Чуркину је у процесу реализације, те ће ускоро бити представљен јавности“, изјавио је Зејналов.

Руководилац Россотрудничества Јевгениј Примаков је потврдио информацију о постављању споменика. „Срби у Републици Српској гаје посебно поштовање према Виталију Чуркину. Увек на страни српског народа, Чуркин је у Савету безбедности гласао против признања геноцида у Сребреници. То је био став наше државе. Споменик ће бити постављен на захтев српске стране, те ће се у Палама, на месту спомен-плоче наћи споменик“, рекао је Примаков.

Новинарима су се такође обратили саветник председника Русије за културу Владимир Толстој и директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов, који тренутно бораве на фестивалу Емира Кустурице „Кустендорф”.

У оквиру конференције за медије, Јевгениј Примаков и руководилац Фондације за подршку научним и образовним активностима „Интер-эссе“, академик Руске академије уметности, вајар Ајдин Зејналов потписали су споразум о сарадњи у циљу промоције руске културе у иностранству, проучавања и очувања културно-историјског наслеђа руске емиграције и сарадње са руском дијаспором.