БПШ Бањалука нови корисник Државног дата центра у Крагујевцу

БПШ Бањалука нови корисник Државног дата центра у Крагујевцу

24/01/2024 Off By BERB

Фото: Марина Јанчевић

 

Министар информисања и телекомуникација Владe Републике Србије, Михаило Јовановић, присуствовао је данас потписивању Уговора о пружању услуга ИТ инфраструктуре измeђу Банке Поштанске Штедионице Бања Лука и Државног дата центра у Крагујевцу.

Склапањем овог уговора Банка Поштанска штедионица Бања Лука постала је први регионални комерцијални корисник који складишти и чува своје податке у Државном дата центру у Крагујевцу.

Дата центар је још једном потврдио да је један од носиоца 4. индустријске револуције и дигитализације у нашој земљи, чијом смо изградњом поставили чврст инфраструктурни темељ за даљу модернизацију Србије. Као један од само осам центара у Европи који може да се похвали сертификатом о највишем међународном стандарду безбедност и поузданост дата центара, привукао је највеће и најважније компаније из области информационих технологија. Тренутно у Крагујевцу своје податке чувају државне институције, али и комерцијални корисници попут светских ИТ гиганата Oracla, IBM-a i Huaweija, рекао је Јовановић и додао да је Србија недавно потписала Меморандум са ЦЕРН-ом чиме је званично постала део велике, глобалне рачунарске мреже и тек седма земља у Европи, а десета у целом свету, у којој ЦЕРН чува своје податке.

Министар Јовановић је истакао да ће у наредном периоду, у складу са планом Србија 2027 – Скок у будућност у делу који се тиче даље модернизације и дигитализације, главни фокус бити на проширењу капацитета Државног дата центра, као и да су увелико спремни пројекти за изградњу додатних модула и блока 2, као и нове инвестиције у додатне супер рачунаре.