Направљен велики корак ка даљем унапређењу медијске сцене у Србији

Направљен велики корак ка даљем унапређењу медијске сцене у Србији

23/01/2024 Off By BERB

Фото: Марина Јанчевић

 

Министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић састао се данас са члановима Радне групе за израду Акционог плана за спровођење медијске.

Тема састанка је био наставак рада на изради Акционог плана за примену Стратегије развоја система јавног информисања у Републици Србији за период од 2020. до 2025. године у периоду од 2024. до 2025. године, као и договор око даљих корака у циљу потпуне имплементације Медијске стратегије.

Mинистар Јовановић је рекао да је у години за нама усвојен је Закон о јавном информисању и медијима и Закон о елекронским медијима чиме смо остварили један од примарних циљева Стратегије развоја система јавног информисања у Републици Србији за период од 2020. до 2025. године.

Доношењем ових закона, у чијем креирању су велики допринос дала новинарска и медијска удружења, као и међународни партнери – Мисија ОЕБСа, Делегација ЕУ у Србији, Амбасада Краљевине Норвешке и Фондација Конрад Аденауер, направљен је велики корак ка даљем унапређењу медијске сцене у Србији, на чему је Републици Србији честитала и Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен истичући да је урађен значајан реформски посао.

У даљој имплементацији Медијске стратегије битно је доношење Акционог плана за период 2024-25. Очекујем да имплементација одредби Закона о јавном информисању који се тичу пројектног суфинансирања, као и рад на преосталом Закону о јавним медијским сервисима буду једне од главних активности у новом Акционом плану, рекао је министар.

Министар Јовановић је истакао да је Министарство у претходној години програмирало трогодишњи ИПА пројекат од 1.5 милиона евра, чији је имплементатор ОЕБС, а чиме је осигурано финансирање активности из Акционог плана медијске стратегије. Пројекат ће почети са радом у другом кварталу 2024. године.

Током фебруара месеца Министарство ће спровести обуке за лица која су запослена у јединицама локалних самоуправа, код издавача медија, као и за лица која ће се пријављивати за чланове комисија, а у вези са новим законским решењима која се односе на поступак пројектног суфинансирања.

Поред чланова радне групе, представника новинарских и медијских удружења, састанку су присуствовали и партнери из Мисије ОЕБС, Делегације ЕУ, Амбасаде К. Норвешке и Фондације Конрад Аденауер, који са Владом Србије и медијским и новинарским удружењима раде на процесу имплементације Медијске стратегије и на свим питањима од значаја за медијску заједницу.