Заједнички пројекти Србије и Јапана у области енергетике и заштите животне средине

Заједнички пројекти Србије и Јапана у области енергетике и заштите животне средине

23/01/2024 Off By BERB

Фото: Драгана Стјепановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић састала се данас у Влади Србије са амбасадором Јапана у Републици Србији Акиром Имамуром са којим је разговарала о заједничким пројектима у области енергетике и заштите животне средине.

Ђедовић Хандановић је истакла да ће држава у наредне три до четири године, до почетка специјализоване изложбе EXPO 2027, уложити у енергетски сектор више него икада раније и додала да ће се до почетка специјализоване изложбе EXPO 2027 завршити бројни пројекти у енергетици, међу којима су гасна интерконекција са Северном Македонијом, нафтовод Србија-Мађарска, ветропарк Костолац, велика улагања у јачање капацитета преносне и дистрибутивне мреже.

Напоменула је да је у току рад на техничкој документацији важних пројеката, као што су РХЕ Бистрица и Ђердап 3, које треба да обезбеде стабилније снабдевање електричном енергијом, као и боље балансирање електроенергетског система.

„РХЕ Бистрица је кључан енергетски објекат за снабдевање електричном енергијом у будућности, који ће нам омогућити прикључење нових капацитета из чисте енергије и боље балансирање варијабилним изборима енергије. Ова година је веома важна за завршетак техничке документације, завршена је Студија изводљивости која је сагледала све економске параметре и користи и поред финансијских и процена је да ће изградња овог постројења коштати више од милијарду евра. Јапанска међународна организација за сарадњу (JICA) је заинтересована да финансира овај пројекат, као и бројне јапанске компаније које имају знање и најсавременију технологију за оваква постројења“, рекла је министарка.

Ђедовић Хандановић је подсетила да су у току завршни радови на изградњи постројења за одсумпоравање димних гасова у ТЕНТ А, који се изводе уз финансијску подршку јапанских партнера.

„Пројекат одсумпоравања димних гасова у ТЕНТ А је јако важан за унапређење квалитета живота грађана који живе у Обреновцу, Београду и околини с обзиром да ће се пуштањем у рад постројења емисије сумпор диоксида смањити за око 10 пута. Тиме показујемо да ЕПС може да има значајну улогу у циркуларној економији у нашој земљи имајући у виду да ће се из постројења производити гипс као нуспроизвод, који се може користити у грађевинској индустрији. Степен реализације пројекта је 98 одсто и у наредним месецима очекујемо пуштање у пробни рад овог постројења. Уверена сам да ћемо том приликом имати посету јапанске делегације на високом нивоу са којом ћемо разговарати о наставку сарадње у енергетском сектору“, рекла је она.

Амбасадор Имамура указао је на вишегодишње квалитетне односе две земље и подржао нови инвестициони план Србије који треба да омогући развој привреде, модернизацију и транзицију ка зеленој економији, у чему Јапан може да да значајан допринос.

Он је исказао задовољство што постоји заинтересованост обе стране за сарадњу у изградњи и финансирању РХЕ Бистрица, као и другим енергетским пројектима и да је технологија складиштења енергије веома развијена у Јапану.

„Јапанске компаније су спремне да поделе знање и искуство са српским енергетским компанијама у изградњи нових капацитета из ОИЕ, балансирању и складиштењу енергије што је данас од велике важности за енергетски систем“, рекао је Имамура.