Пројекат ЕКСПО 2027 развојна шанса за привреду и целу Србију

Пројекат ЕКСПО 2027 развојна шанса за привреду и целу Србију

21/01/2024 Off By BERB

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

 

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали обишао је данас са сарадницима градилиште будућег комплекса где ће бити одржана специјализована изложба ЕКСПО 2027.

Министар је истакао да ће то бити место на коме ће нићи један нови град, да ће то постати једно од највећих градилишта у Европи и да је зато овај пројекат развојна шанса за привреду и целу Србију, нарочито за приватни сектор.

На крају овог пројекта биће око 4,5 милиона кубика насутог песка и око милион кубика камена. Стварају се услови да се након изграђених објеката активира приватни сектор и да тај део града постане највеће градилиште у овом делу Европе. Гради се сајамски простор на 25 хектара, 1500 станова, а након тога ће ти станови бити понуђени или на продају или појединим категоријама грађана Србије, рекао је Мали.

Градимо потпуно нови град у овом делу Сурчина, додао је министар.

ЕКСПО је највећа развојна шанса Србије, желимо на прави начин да представимо своју земљу и све оно што смо до сада урадили, нагласио је Мали, и додао да на такав начин види програм који је председник Александар Вучић јуче представио. То је скок у будућност 2027. године. Уложићемо велики новац и сви заједно ћемо се потрудити да нам Србија изгледа потпуно другачије, навео је потпредседник Владе и додао да је реч о огромном инжењерском подухвату као и да ће обећање које се даје грађанима бити испуњено.

Он је позвао све на окупљање и заједништво када је реч о подршци развоју земље, без обзира на политичку опредељеност и апеловао да јединствено треба радити на овом пројекту и истакао „ако неко може да заврши, можемо сви заједно, и ово о чему говорим није везано за политику, нити за политичку странку.“

Министар је указао и на директну повезаност овог пројекта са животним стандардом сваког грађана Србије.

“Да нам Србија улаже и у образовање и у културу и у пруге и путеве. Да подигнемо плате на 1400 евра у просеку 2027. године, да нам просечна пензија буде 650 евра, минимална зарада такође 650 евра“, подвукао је министар финансија.

Новинари су имали прилику да се увере да је реч о огромној површини од 250 хектара на којима ће бити изграђени објекти.

Министар је нагласио да је реч о огромном простору и веома захтевном терену. Такође он је рекао да су радови започети у јулу прошле године и да се ту доводи сва потребна инфраструктура, од водоводне и канализационе мреже и повезује се цео комплекс са обилазницом. Гради се све што је неопходно да би радови изнад земље кренули већ сада, на пролеће, додао је он.

Мали је истакао је да је пред државом велика одговорност јер све мора да се заврши у релативно кратком временском року, и да до 1. децембра 2026. године треба да буду уручени кључеви свим учесницима те највеће светске манифестације која се одржава 2027. године. Имамо три године да спроведемо све што смо замислили, рекао је министар.

Он је истакао да се гради и ремек дело архитектуре а то је нови Национални стадион. Затим, нови Акватик центар за водене спортове у нашој земљи са базенима, скакаоницама и свим непходним стварима за одржавање и европских и светских првенстава у том спорту.

„Ако успемо да остваримо раст од 3,5 одсто ове године а наредне две – три достигнемо раст од 4 одсто, ми ћемо 2027. године имати БДП од преко 92 милијарде евра. Поређења само, 2012. године тај БДП нам је био 33 милијарди евра, а прошле године смо прешли ниво од 69 милијарди евра, а ако буде боља геополитичка ситуација, у земљи будемо вреднији и посвећенији, можда дођемо и до магичне бројке 2027. године од 100 милијарди евра нашег БДП“, рекао је Мали.

Када се буду изградили аутопутеви, брзе саобраћајнице, изградиле пруге и када се буде урадило све оно што је неопходно, имаћемо лепшу и развијенију Србију, нагласио је Мали.

Министар је рекао да са животним стандардом који ћемо имати тада, по питању плата и пензија, са свим овим инфраструктурним пројектима о којима се говори, са чињеницом да ћемо бити домаћини највеће светске манифестације, да ћемо бити центар света и да на прави начин нашој деци остављамо лепшу и бољу Србију.

Данашњем обиласку локације присуствовавали су и в.д. директора Грађевинске дирекције Србије Борис Бјелица и директор предузећа “ЕКСПО 2027” Душан Боровчанин.