Vučić: Najava Prištine o ukidanju dinara na Kosovu zabrinjava i dovodi u pitanje sve procese

Vučić: Najava Prištine o ukidanju dinara na Kosovu zabrinjava i dovodi u pitanje sve procese

16/01/2024 Off By BERB

Izvor: N1 Beograd, Bera/Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da najava Prištine o ukidanju dinara na Kosovu “zabrinjava i dovodi u pitanje sve procese”.

Serbia's President Aleksandar Vucic looks on as Jake Sullivan, not seen, U.S. National Security Advisor speaks during the Annual Meeting of World Economic Forum in Davos, Switzerland, Tuesday, Jan. 16, 2024. The annual meeting of the World Economic Forum is taking place in Davos from Jan. 15 until Jan. 19, 2024.(AP Photo/Markus Schreiber)

„Najava koju dobijamo iz Prištine da su spremni da razmatraju ukidanje platnog prometa sa centralnom Srbijom, odnosno da zabrane upotrebu dinara, da upadaju u naše pošte u južnoj srpskoj pokrajini, ne samo da nas zabrinjava, već dovodi u pitanje sve procese, i normalizacije i dijaloga“, rekao je Vučić novinarima iz Srbije u Davosu, gde učestvuje na sastanku Svetskog ekonomskog foruma.

Dodao je da će to biti ključna tema sastanka koji će večeras imati sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejmsom O’Brajanom.

“Kao i to ko, zašto i kako se naoružava, šta je učinjeno u skladu sa međunarodnim pravom, šta nije. Veoma je važno da sa SAD, kao vodećom silom sveta, postignemo što je moguće viši stepen razumevanja i daćemo sve od sebe“, rekao je Vučić.

Pocenio je da će sutra biti „najteži dan“ u Davosu – sa mnogo neformalnih skupova i o Zapadnom Balkanu i o svetu u kojima će učestvovati i grupa zvaničnika iz Srbije koja je tamo s njim.

Komentarišući eksploziju bombe prošle noći u severnom delu Kosovske Mitrovice, kada je ranjena najmanje jedna osoba, Vučić je rekao da je istraga u toku i da zasad ne želi da kaže da li je to bio etnički napad na Srbe ili ima drugih razloga.

„Verujem da ćemo u vrlo kratkom vremenskom periodu znati prirodu napada. Mi dole nemamo efektivnu vlast da bismo mogli da nađemo svakog počinioca lako i brzo, ali prirodu samog napada ćemo znati“, rekao je Vučić.