Жигманов честитао Дан Русина у Србији

Жигманов честитао Дан Русина у Србији

16/01/2024 Off By BERB

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов честитао је припадницима русинске националне заједнице њихов национални празник 17. јануар, Дан Русина у Републици Србији.

Министар Жигманов је истакао да су, иако малобројна заједница, Русини били и остали важна и драгоцена мањина у богатом мултиетничком мозаику Србије и Војводине.

Чувајући своје националне вредности, уз усвајање других цивилизацијских достигнућа, како је навео министар, Русини у Србији су данас национална заједница која има развијену мањинску националну инфраструктуру у подручју образовања, информисања, културе и службене употребе русинског језика и писма, о чему брине Национални савет русинске националне мањине.

Он је поручио да ће Влада Републике Србије, Аутономне покрајине Војводине, као и јединице локалне самоуправе и даље посвећено радити на обезбеђивању свих потребних предуслова – од примене закона, преко материјално-финансијских средстава, до мањинских сензитивних политика – како би Русини у Републици Србији успешно наставили да развијају своје националне институције и перспективу припадника своје заједнице.