Изложба позоришне фотографије ауторке Драгане Удовичић од 16. јануара у Музеју примењене уметности

Изложба позоришне фотографије ауторке Драгане Удовичић од 16. јануара у Музеју примењене уметности

15/01/2024 Off By BERB

У Музеју примењене уметности, у уторак, 16. јануара, у 19 часова, свечано ће бити отворена изложба позоришне фотографије Heaven is a place where nothing ever happens, ауторке Драгане Удовичић.

Том приликом присутнима ће се обратити:

• мср Биљана Јотић, директорка Музеја примењене уметности
• Југ Радивојевић, директор Београдског драмског позоришта
• Драгана Удовичић, ауторка изложбе

На изложби ће бити приказано 120 фотографија са проба 27 представа Београдског драмског позоришта које су настале током 2022. и 2023. године, укључујући и портрете глумаца из представа на сцени.

Део изложбеног простора биће посвећен једном од најистакнутијих позоришних редитеља земље и региона, Јагошу Марковићу (1966-2023), кроз фотографије из његове представе „Сумрак богова“.

Публика ће фотографије моћи да погледа до 16. фебруара 2024. године.

О АУТОРКИ

Драгана Удовичић је дипломирала филмску и тв камеру на Академији уметности у Београду 2014. године и стекла звање дипломираног уметника вишемедијcке уметности. Добитник је Видовданске награде за најбољег студента 2008–2009. године. Од 2002. се професионално бави фотографијом радећи за познате дневне новине и недељнике.

Излагала је фотографије на више групних и једној самосталној изложби.

Међу групним изложбама се посебно издвајају изложба под називом „Из нашег угла“ у галерији Арткорнер, изложба са колегом Христом Русевим из Бугарске у склопу пројекта „Примењена носталгија“, под покровитељством Министарства за европске интеграције у галерији Народне банке Србије, као и изложба „Београд у време короне“ у Дому омладине под покровитељством Секретаријата за културу града Београда.

Од самосталних изложби најзначајније су излагање фотографија–плаката у овиру кампање „Нулта толеранција за насиље над женама и девојчицама“ у галерији УК Пароброд, за коју је снимила и кратак филм са редитељком Оливером Милош Тодоровић. Под покровитељством Секретаријата за спорт и омладину града Београда је крајем 2018. године, у КЦ Мајдан, одржала „Малу школу фотографије“ за основце и средњошколце.

Радила је као директор фотографије и сниматељ на неколико документарних и кратких филмова, a са својим видео радовима је учествовала и на музичким пројектима пијанисткиње Наде Колунџије.

Добитник је награде за најбољу фотографију града Београда 2004. године, награде на конкурсу Прес фото Србија, као и Бетинe фотографијe године под називом „Дамјан Диклић“ 2021. године.

Од 2018. године ради као самостални фотограф и сниматељ, као и официјелни фотограф Београдског драмског позоришта. Од 2023. године је званични фотограф Музеја примењене уметности.

Потписи уз приложене фотографије:

01. Представа „Читач“
аутор фотографије: Драгана Удовичић

02. Представа „Лаж“
аутор фотографије: Драгана Удовичић

03. Представа „Лет изнад кукавичјег гнезда“
аутор фотографије: Драгана Удовичић

04. Представа „Сумрак богова“
аутор фотографије: Драгана Удовичић