Конзервација једног од највећих цртежа у Југославији у Музеју 25. мај

Конзервација једног од највећих цртежа у Југославији у Музеју 25. мај

15/01/2024 Off By BERB

У Музеју 25. мај је у току конзервација “Галаксије” једног од највећих цртежа насталих у Југославији који је уметник Нејч Слапар специјално израдио и поклонио Јосипу Брозу 1976. године.

„Галаксија“ је по формату један од највећих цртежа насталих у Југославији, димензија 2.17 x 10 метара, и директна је реакција на светске уметничке трендове шездесетих и седамдесетих година. Рад представља врх Слапаровог концептуализма, везаног за оптичку уметност и геометријску апстракцију, ретке појаве у југословенској уметности. Овим делом уметник је желео да отвори дијалог између гледаоца и природе (коју представља слика) и сведе васиону (материју) на ниво дводимензионалности, додајући јој притом нове оптичке димензије и акценте.

Конзервација цртежа „Галаксија“ се ради за потребе организације групне изложбе словеначких уметника са радним насловом „Проширени вид“ ради излагања у простору Галерије Цукрарна у Љубљани.

Нејч Слапар (1945 – 2024) је био словеначки сликар, графичар, писац и музичар, више од 50 година активан на ликовној сцени. Одлике његовог сликарског рукописа у свим подручјима визуелне уметности и у свим техникама су у редукцији небитних елемената, чврстој композицијској градњи и чистоћи израза.. За циљ је имао синтезу оптичке уметности, концептуализма, минимализма, геометријске апстракције и поезије са тежњом стварања идеалне сликарске целине која постоји у његовој машти.

Због специфичног момуненталног формата, конзервација се обавља у просторијама Музеја 25. мај. током које посетиоци могу имати прилику да посете, до 21. јануара 2024. године.

Конзерватори који су учестововали на пројекту су: Милан Милосављевић, Тања Лошић, Софија Вујић и Сунчица Вулетић.