Teška optužba: Dodik od ruskog tajkuna primio kilogram zlata!

Teška optužba: Dodik od ruskog tajkuna primio kilogram zlata!

28/09/2015 Off By

Bivši ambasador BiH u Rusiji Gordan Milinić izjavio je da je lično bio prisutan kada je ruski biznismen Dodiku poklonio kilogram zlata


 

milorad-dodik-
Info: Hina

BIVŠI ambasador Bosne i Hercegovine u Moskvi Gordan Milinić dobiće status zaštićenog svedoka u istrazi protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je osumnjičen za primanje mita, najavio je ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić.

“Milinić će dobiti status zaštićenog svedoka u skladu sa Zakonom o zaštiti zviždača u BiH”, izjavio je Mektić novinarima u Banja Luci dodajući kako će i lično institirati na istrazi koju treba da provede Tužilaštvo BiH.
Bivši ambasador BiH u Rusiji Milinić izjavio je da je lično bio prisutan kada je ruski biznismen Dodiku poklonio kilogram zlata.
“Pred mojim očima tadašnjem premijeru Miloradu Dodiku jedan ruski biznismen uručio je leppo upakiran kilogram zlata”, rekao je Milinić u razgovoru što ga je ove nedelje objavila BN televizija iz Bijeljine, bliska opozicionoj Srpskoj demokratskoj stranci.
“Mislio sam da je to poklon za Republiku Srpsku i da će Dodik to ostaviti u trezor Srpske”, kaže Milinić dodajući kako je ostao zapanjen reakcijom Milorada Dodika.
“On je zlato uzeo, zahvalio se i rekao: Odlično, ovo ću pokloniti svom unuku”, izjavio je Milinić.
Zlato je Dodiku navodno dao Oleg Burlakov (66), čelnik nafne kompanije “Burneftegaz”.
O Burlakovu je na internetu dostupno vrlo malo informacija, ali je poznato da je pokušao da investira na području RS i velikodušno donirao 100 hiljada evra za obnovu pravoslavne crkve u Mostaru.
Burlakov je još 2014. odbacio optužbe o pokušaju podmićivanja Dodika.
“Razočaran sam kvalifikacijama koje su mi upućene kao investitoru koji planira da ulažei u Republiku Srpsku. Nikada ništa nisam dao da bi se nešto učinilo za mene i nisam kupio nikakvu visokoprofitabilnu firmu u Srpskoj”, rekao je Burlakov za Radio televiziju Republike Srpske (RTRS).
Ministar Mektić u nedelju je rekao da Tužilaštvo BiH ima ovlaščenje da istraži slučaj jer se radi o krivičnim delima počinjenim kako u BiH tako i na području Rusije, ali i Hondurasa i u Srbiji.
Milinić je za BN TV spomenuo Honduras i Srbiju u kontekstu sumnjive privatizacije naftne industrije u RS-su odnosno prodaje rafinerije u Bosanskom Brodu ruskim kupcima.
“Poslednje informacije koje imam govore da (neki Duško) Petrović (navodno lični Dodikov prijatelj, preko svoje privatne firme) sav novac iz tih poslova prebacuje u Honduras, i da je uzeo državljanstvo Hondurasa”, rekao je Milinić.
Dodao je da sve podatke o tome imaju bezbednosne službe Srbije.
Američka ambasadorka u BiH Maureen Cormack prošle nedelje boravila je u Beogradu, a mediji su prenieli kratka saopštenja njenim susretima sa srpskim rukovodiocima uključujući i ministra unutarnjih poslova Nebojšu Stefanovića.
U saopštenju se navodi kako je tema njihovih razgovora bila zajednička borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.
Taj u diplomatiji neubičajen postupak u kojem američki ambasador u nekoj zemlji razgovara s predstavnicima vlasti država u kojoj nije akreditiran odmah je izazvao nagađanja da bi to mogao da bude rezultat stezanja pravosudnog obruča upravo oko Dodika.