Велики потенцијал за развој сарадње Србије и Велике Британије

Велики потенцијал за развој сарадње Србије и Велике Британије

11/01/2024 Off By BERB

Foto: mfin.gov.rs

 

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали састао се данас у Министарству финансија са амбасадором Уједињеног Краљевства Велике Британије у Србији Едвардом Фергусоном са којим је разговарао о могућностима развоја даље сарадње две земље.

Мали је оценио да је сарадња две земље добра, да је Велика Британија добар партнер у пројектима у којима је ангажована, и захалио на свој досадашњој подршци коју су пружили.

Фергусон је истакао да види „пуно покренутих ствари“ у Србији што је, како је рекао, добро.

Министар финансија рекао је да је у предстојећим годинама организација међународне специјализоване изложбе ЕКСПО велика шанса коју ће Србија искористити. Он је истакао да су осим тога започети велики пројекти попут изградње саобраћајнице „Осмех Војводине“, Моравског коридора, обилазнице око Крагујевца, правца Београд-Зрењанин, али да напредују и радови на започетој изградњи Београдског метроа.

Он је истакао да је Србија финансијски стабилна, да довољна ликвидност пружа сигурност, да је јавни дуг под контролом на око 52 одсто БДП-а те да Србија има и подршку Међународног монетарног фонда који је задовољан садашњим економским перформансама земље.

ММФ нам је ослонац, јавни дуг је под контролом, стране директне инвестиције су рекордне, дефицит буџета је мањи од планираног што нам говори да се наша економија ‘хлади’ од последица инфлације које смо претрпели, поручио је Мали.

Он је додао да Србија са новцем на рачуну и ликвидношћу може брзо да реагује, да има и енергетску сигурност те да не одустаје од реформи у овом сектору.

Мали и Фергусон сложили су се да две земље имају потенцијала за развој даље сарадње у областима међународне трговине, технологије, заштите животне средине, културе, образовања.

У последњих десет година робна размена Србије и Велике Британије је готово тростурко увећана, а највећи ниво извоза и увоза забележен је 2022. године.

Оцена је да је то резултат Споразума о партнерству, трговини и сарадњи Републике Србије и Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске потписаног средином 2021. године.

Велика Британија је осми највећи инвеститор у Србији буудћи да је у периоду од 2010. до 2022. године у Србију уложила око 1,3 милијарди евра. Британски инвеститори присутни су у дуванској индустрији, телекомуникацијама, некретнинама, финансијском посредовању, аутомобилској индустрији.

У Србији послује више од 600 британских фирми и предузетника.