Одржана седница Одбора за обнову и развој Сремских Карловаца

Одржана седница Одбора за обнову и развој Сремских Карловаца

10/01/2024 Off By BERB

Фото: Горан Златковић

 

Седница Одбора за обнову и развој Сремских Карловаца, којом је председавала председница Одбора, потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић, одржана је данас у Покрајинској влади.

Гојковић је том приликом указала на значај обнове и даљег развоја Сремских Карловаца указујући да ће Београд бити домаћин престижне међународне изложбе „Expo 2027“, у оквиру које би и овај духовни и културни центар наше земље могао да добије своје место.

Председник Покрајинске владе и заменик председника Одбора Игор Мировић истакао је да ће до краја 2024. године бити завршена пројектна документација за свеобухватно уређење заштићене просторне целине старог језгра Сремских Карловаца, што ће представљати основу за даље финансирање обнове и уређења овог места.

На седници је донет закључак да се формира радна група састављена од различитих стручњака и представника релевантних институција и јавних предузећа који ће координирано радити на изради пројекта свеобухватног уређења Сремских Карловаца.

Чланови Одбора сумирали су досадашње активности на обнови и развоју Сремских Карловаца и договорили да на наредној седници усвоје извештај о реализованим активностима у 2023. и конкретне активности за наредни период.

У циљу очувања културно-историјског и духовног наслеђа као и будућег културног, туристичког и свеукупног развоја града, током прошле године финансиран је низ пројеката обнове, заштите, очувања и коришћења културних добара, обнове и изградње пратеће инфраструктуре у оквиру просторно културно-историјске целине утврђене за непокретно културно добро од изузетног значаја.

Најзначајнији до сада завршени пројекти су: рестаурација Патријаршијског двора Саборне цркве и Богословије Светог Арсенија, санација кућа на централном тргу Бранка Радичевића и реконструкција улице Браће Анђелић и државног пута кроз Сремске Карловце.

Програмом обнове културно-историјског наслеђа и подстицања развоја Сремских Карловаца утврђени су пројекти обнове, заштите, очувања и коришћења културних добара, као и комуналног опремања, односно обнове и изградње пратеће инфраструктуре у оквиру просторно културно-историјске целине која је утврђена за непокретно културно добро од изузетног значаја.

 

Народна скупштина Републике Србије, на предлог покрајинске Владе маја 2021. године, донела је Закон о обнови културно-историјског наслеђа и подстицању развоја Сремских Карловаца. На основу овог Закона Влада Републике Србије је донела Решење о именовању одбора надлежног за рад на програму обнове и ревитализације и праћења обнове.