Безбедно пребацивање угрожених животиња са Крчединске аде

Безбедно пребацивање угрожених животиња са Крчединске аде

08/01/2024 Off By BERB

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Републике Србије и надлежна Ветеринарска инспекција у претходном периоду помно прате ситуацију, у којој су услед високог водостаја Дунава на Крчединској ади, Општина Инђија, угрожене животиње које се тамо слободно држе.

На основу пријаве грађана, а у складу са Законом о добробити животиња 5. јануара ове године, Ветеринарска инспекција је наложила преко комуналне инспекције измештање свих животиња, како са приватних, тако и са државних парцела Крчединске аде због повећаног водостаја Дунава.

Утврђено је да је у питању 97 крава, 40 телади и 70 коња, те како постојећа скела није задовољавала услове за безбедно збрињавање животиња и потенцијални транспорт би довео животиње у ризик, оне до данас нису измештене.

Захваљујући сарадњи Министарства пољопривреде, ЈП „Војводинашуме“, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Министарства унутрашњих послова пронађен је начин захваљујући којем ће ЈП „Војводинашуме“ обезбедити и финансирати скелу од 28 тона помоћу које ће животиње на безбедан начин уз присуство ветеринарских инспектора сутра, 9. јануара, бити пребачене.

Инспекција ће на основу Закона о добробити животиња и Закона о ветеринарству издати решење власнику за даље поступање са угроженим животињама које ће сутра бити пребачене на сигурно, наводи се у саопштењу.