Beogradski festival igre i Fondacija Ater iz Modene potpisali Memorandum o saradnji

Beogradski festival igre i Fondacija Ater iz Modene potpisali Memorandum o saradnji

08/01/2024 Off By BERB

Fotografije: Dewey Dell/MM Kompanija igre

U Modeni je danas potpisan Memorandum o razumevanju između Beogradskog festivala igre i Fondacije ATER. Zvanični početak petogodišnje saradnje između najveće italijanske fondacije koja se bavi promocijom i plasmanom umetničke produkcije, označiće gostovanja dve trupe iz Regiona Emilije Romanje na 21. Beogradskom festivalu igre.

ATER fondacija je duboko posvećena scenskim umetnostima, u najrazličitijim oblastima. Od dramske i muzičke produkcije, baleta, umetničke igre i savremenog cirkusa, do novih i interdisciplinarnih formi. Fondacija proizvodi umetnička dela i organizuje njihova izvođenja u zemlji i inostranstvu, istovremeno predstavljajući najznačajnije umetnike iz inostranstva, kao i dela klasičnog i savremenog scenskog stvaralaštva iz čitavog sveta  u Italiji.

U saopštenju se navodi da je Memorandum koji se potpisuje sa Beogradskim festivalom igre, samo zaključak dugogodišnje uspešne i dinamične saradnje između dve institucije. ATER u svom obraćanju italijanskim medijima navodi da je Festival igre sa sedištem u Beogradu jedna od najznačajnijih platformi za promociju umetničke igre u Evropi, od najvišeg međunarodnog ugleda i reputacije. Fondacija iz Modene prepoznaje  kontinuirano zalaganje za vrhunsku selekciju i profesionalno predstavljanje savremenih produkcija i važnih iskoraka italijanskih umetnika u Srbiji, koje traje bezmalo dve decenije i to zahvaljujući Beogradskom festivalu igre.

U okviru 21. Beogradskog festivala igre, Fondacija ATER će podržati gostovanja trupe Dewey Dell iz Čezene sa komadom “Posvećenje proleća” Teodore Kasteluči, i to 25. i 26. marta u Pozorištu Duško Radović i trupe MM kompanija igre iz Ređo Emilije sa komadima ”Elegija” Enrika Morelija i ”Balada” Maura Bigoncetija, 16. i 17. marta u Pozorištu na Terazijama. Ova tri komada su već ovenčana najznačajnijim priznanjima i nagradama u Italiji, a na narednom Festivalu igre – predstavljaće deo programa ”Fokus Italija” u okviru koga nastupaju čak četiri vrhunske italijanske trupe, dok će brojni pedagozi i koreografi iz Rima, Milana, Firence i Ređo Emilije držati majstorske časove i koreografske radionice za mlade igrače iz Srbije, od januara do maja, 2024. godine.