Председник Вучић са децом из Северне Македоније

Председник Вучић са децом из Северне Македоније

06/01/2024 Off By BERB

Фото: Председништво Србије/Димитрије Гол

 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас децу српске националности из Републике Северне Македоније и поручио им да чувају наше обичаје и културу.

“На овај благи Бадњи дан, срца пуних љубави саборно ишчекујемо Божић, највећи хришћански празник. Невиност и чиста душа дечја највише личи на Бога, а не заборавимо да је Божић благ дан и због љубави јављене кроз Христа. Чувајте наше обичаје, културу и часно име великог српског народа којем припадате. Верујем да ћете много тога видети у Београду, да ћете заволети Србију, баш као што волите и место одакле долазите, баш као што волите и Северну Македонију”, истакао је председник Вучић и захвалио деци, васпитачима и наставницима из Скопља, Куманова, Битоља, Тетова што су дошли у Београд.

“Владика Николај дао нам је и најпрецизније појашњење симболике наших древних обичаја везаних за овај празник. Треба се сетити да се Господ Христос роди у слами, па разумети зашто се кућа посипа сламом. Треба знати за божанску свету Тројицу која влада светом на четири стране, па разумети зашто се баца по три ораха у четири угла собе. Треба знати да је Христос хлеб живота, па појмити смисао чеснице”, навео је председник.

Деца из Северне Македоније поклонила су председнику Вучићу слику са божићним поздравом Христос се роди, уз честитање Бадњег дана и Божића председнику и целом српском роду.

Ангела Антевска из Северне Македоније рекла је да Србију осећа као своју кућу и да је част бити у Београду.

“Наш основни задатак у Северној Македонији је да чувамо српски језик, ћирилицу и српску културу. Председниче, годинама сте помагали свима у региону, били ту када је било најтеже и допринели јачању односа два братска народа”, изјавила је Ангела.