Počela izgradnja projekta Beograd na vodi

Počela izgradnja projekta Beograd na vodi

27/09/2015 Off By

Kamen temeljac je postavio predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i direktor IGL Hilsa Muhamed Alabar


kamen

Redakcija

POSTAVLJANJEM kamena temeljca za dve stambene kule, danas je i zvanično počela izgradnja projekta Beograd na vodi, vrednog 3,5 milijardi evra. Kamen temeljac je postavio predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i direktor IGL Hilsa Muhamed Alabar.

Dve stambene kule imaće 296 stanova, odnosno oko 60.000 kvadratnih metara, a prodaja stanova po principu registracije zainteresovanih za kupovinu, počeće 3. oktobra, kada će se znati cena kvadratnog metra i kvadratura.
U ponudi su jednosobni, dvosobni, trosobni i četvorosobni stanovi različitog dizajna i sadržaja, a imaće velike terase, bašte i pogled na Savu i promenadu.
Širok spektar sadržaja podrazumeva krovne bašte, dečije igralište i bazen, zatvoren bazen sa prostorijama za presvlačenje, prostor za jogu, odmor i sportske aktivnosti, kao i prostranu krovnu terasu koja nudi brojne mogućnosti budućim vlasnicima.

bgd na vodi
Prema rečima gradonačelnika Siniše Malog, oko 6.500 kupaca već se prijavilo za stanove, a rok za završetak kula je dve i po godine.
U njihovoj izgradnji učestvovaće domaće firme, a do sada su potpisani ugovori sa domaćim kompanijama “Novko”, za postavljanje šipova, “PMC” koja je zadužena za čišćenje terena i sa Mašinoprojektom, koja radi na dizajniranju kula.
Inače, Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat Beograd na vodi objavljen je u nedelju, 20. septembra na sajtu vlade Srbije, www.srbija.gov.rs.
Objavljivanju ugovora prethodile su kritike pojedinih udruženja i opozicionih političkih stranaka, koje su insistirale da on bude predstavljen javnosti i tvrdile da je reč o netransparentnom procesu i projektu koji šteti ekonomskim interesima Srbije.
Kritike su vezane i za način izbora investitora, a protivnici projekta navode i da se zemljište prodaje, te da je omogućena konverzija prava korišćenja zemljišta u pravo faktičke svojine bez naknade.
Mali je, odbacujući kritike, rekao da je ugovor objavljen nakon što su se za to stekli uslovi, odnosno nakon što je ugovor postao pravosnažan, pošto su obe strane ispunile svoje obaveze.
Istakao je i da zemljište na kojem će biti izgradjen Beograd na vodi nije prodato već dato u zakup na 99 godina, a da je vlada umesto novca od naknade dobila 32 odsto udela u preduzeću “Beograd na vodi”.
Kako se navodi, najmanje 50 odsto projekta mora da se završi u narednih 20 godina, dok je rok za završetak projekta 30 godina.
Postoje tri faze raščišćavanja, prva do sredine 2016. godine, druga do sredine 2017. i treća do kraja 2019. godine, do kada bi trebalo da bude završena izgradjna stanice “Prokop” i izmeštena Glavna železnička stanica.
Kada je reč o prvim objektima koji će biti izgradjeni u okviru projekta već je potpisan ugovor sa renomiranim lancem hotela “W”, koji će imati “pet plus” zvezdica, a koji će se nalaziti u okviru Beograda na vodi.
Premijer Vučić rekao je da će deo grada na kojem će biti izgradjen Beograd na vodi, a u kojem su bile straćare i djubre, postati “divan deo grada” i naglasio da se radi o važnom ugovoru, kojem će se radovati svi Beograđani.


Protesti protiv «Beograda na vodi»

Protest-InicijativePROTEST građana koji je organizovala Inicijativa “Ne davimo Beograd” protiv početka realizacije projekta “Beograd na vodi”, završen je nakon tri i po sata.
Povodom početka izgradnje “Beograda na vodi”, odvojeno su održani protesti Inicijative “Ne davimo Beograd” i Demokratske stranke zajedno sa Novom strankom.
Organizatori protesta Inicijative “Ne davimo Beograd” poručili su da je projekat “Beograd na vodi” štetan po javni interes građana, pozvali premijera Aleksandra Vučića da odustane od njega i najavili da će nastaviti borbu i proteste protiv realizacije projekta, prenosi Tanjug.
Skup je obezbeđivao veliki broj pripadnika policije, sa opremom za razbijanje demonstracije, koji nisu dozvolili prilaz zgradi “Geozavoda”, gde je prvobitno bio najavljen protest.
Učesnici protesta su uzvikivali “Izdaja” i “Lopovi”, nosili bele i žute zastavice na kojima piše “Naš grad”, a iz prikolice kamiona, koji je bio improvizovana bina, obraćali su se govornici i organizovan je nastup jednog hora.<