Нова трафостаница Пожаревац 2 за већу сигурност снабевања и бржи развој индустрије

Нова трафостаница Пожаревац 2 за већу сигурност снабевања и бржи развој индустрије

29/12/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је данас у Пожаревцу, приликом пуштања у рад нове високонапонске трафостанице Пожаревац 2, да се реализацијом ове инвестиције омогућава индустријски развој Пожаревца, као и сигурније и стабилније снабдевање грађана електричном енергијом.

„Завршетак изградње и пуштање у рад нове високонапонске трафостанице Пожаревац 2, као и двоструког прикључног далековода, од изузетног је значаја за град Пожаревац и ширу околину с обзиром да тиме дајемо подстицај индустријском развоју града, а становништву сигурније и поузданије напајање електричном енергијом. У Пожаревцу се убрзано развија индустрија, што је јако добро и зато је било важно изградити нове енергетске капацитете који омогућавају поузданији и сигурнији рад мреже. Поред овога, намера је била да се изградњом трансформаторске станице омогући даљи индустријски развој Пожаревца, што је и реализовано и у шта смо инвестирали 785 милиона динара”, рекла је министарка и додала да се након пуштања у рад ове трафостанице стичу услови за реконструкцију постојеће која је стара више од 60 година, односно обезбеђују се алтернативни правци напајања електричном енергијом што се ради и у другим местима у Србији.

Она је нагласила да у претходном периоду није било довољно инвестиција у средњенапонску и нисконапонску мрежу и да је од ове године држава обезбедила 180 милиона евра инвестиција, што су уједно и највећа улагања у последњих неколико деценија.

Министарка је подсетила да је „Електродистрибуција Србије“ (ЕДС) почела са пројектима модернизације и замене постојећих старих бројила, паметним дигиталним бројилима, што је пример како ова улагања долазе директно у домове наших грађана.

„Циљ је да до краја деценије заменимо 80 одсто бројила у нашој земљи. Прва бројила су замењена у Београду и Новом Саду и у претходна два месеца је више од 100.000 потрошача добило дигитално бројило. Она треба да помогну да се смање губици, једноставније управља потрошњом у мрежи и да се брже реагује на отклањању кварова и проблема у напајању”, рекла је Ђедовић Хандановић.

Министарка је оценила да су важна улагања и у преносну инфраструктуру.

„Морамо да јачамо преносне капацитете и да будемо боље повезани са суседним државама. Тиме ћемо моћи да брже размењујемо електричну енергију, посебно у ситуацији нестабилности и енергетске кризе. Показало се да су оне земље које су боље повезане са суседима лакше пребродиле кризу и обезбедиле сигурност снабдевања”, рекла је она.