БИО4 кампус пројекат који мења Србију

БИО4 кампус пројекат који мења Србију

27/12/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је данас, заједно са председником Републике Србије Александром Вучићем и министарком науке, технолошког развоја и иновација Јеленом Беговић, свечаности поводом издавања грађевинске дозволе за БИО4 кампус.

Вучић је на свечаном коктелу у Палати Србија истакао да је изградња БИО4 кампуса, који ће бити нови биоекономски центар у Европи, велика ствар за нашу земљу и нешто што представља будућност.

Он је навео да ће Био4 кампус окупити седам факултета и девет научних института, те да ће у њему бити запослено више од 1.000 доктора наука и да ће се ту школовати преко 4.000 студената.

Идеја је да БИО4 кампус буде један од 10 или 12 најуспешнијих на целом свету, подвукао је председник и додао то ће бити заједничка предност целог региона у односу на друге регионе.

Беговић је истакла да је ово највеће појединачно улагање у науку икада у Србији, јер је реч о инвестицији од 450 милиона евра, и објаснила да је циљ да БИО4 кампус постане центар развоја на светском нивоу.

Према њеним речима, ово је пројекат који мења Србију и који утиче не само на нашу садашњост, него и на нашу будућност.

У моменту суочавања човечанства са глобалним изазовима, наша држава има јасну визију, а то је да се окрене ка науци, новим технологијама и образовању. Србија види будућност у развоју БИО 4 кампуса – односно у биомедицини, биотехнологији, биоинформатици и биодиверзитету.

Она је подвукла да су већ обезбеђена средства од стране Развојне банке Савета Европе у вредности од 200 милиона евра за почетну изградњу, док се завршетак радова очекује до краја 2026. године.

БИО 4 је уствари платформа за сарадњу. Сама чињеница да ће у њој бити седам факултета, девет института, истраживачко-развојни центри великих домаћих и светских компанија, пословни парк за развој, стартап заједнице, спортски центри, мултимедијални музеј, конференцијски центар и друго говори о томе да једино кроз сарадњу можемо постићи резултате, предочила је Беговић.

Наш циљ је, како је поручила, да унапредимо квалитет живота наших грађана, али и да доприносимо развоју економије. Кроз развој медицине грађани ће имати бољу дијагностику, али и приступ новим иновативним лековима, који ће се развијати у Србији.

Биотехнологија и вештачка интелигенција такође имају велики утицај на развој пољопривреде, али и на побољшање квалитета хране. Такође, биотехнологија је наука која доприноси заштити животне средине, а с друге стране, наш циљ је да очувамо и биодиверзитет и да оставимо планету новим генерацијама у много бољем стању него што смо је ми добили, објаснила је министарка.

Она је нагласила да је важно да се кроз овај пројекат Србија споји са дијаспором и да се спречи одлазак људи.

На свечаности су Вучић, Брнабић и Беговић исекли торту, чиме су озваничили почетак изградње Био4 кампуса.

Свечаном коктелу у Палати Србија присуствовали су и министарка здравља Даница Гручић, министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић, министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић, министар спорта Зоран Гајић, као и министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић.

У Београду је данас, у близини Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“, почела изградња БИО 4 кампуса, јединственог мултидисциплинарног пројекта који ће омогућити Београду да постане један од признатих и препознатих биоекономских центара у Европи.

Припремни радови на изградњи објекта у оквиру БИО4 кампуса почели су 29. маја, а сви радови би требало да буду завршени 2026. године.