Енергетска санација 147 домаћинстава на општини Палилула

Енергетска санација 147 домаћинстава на општини Палилула

27/12/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић уручила је данас уговоре за енергетску санацију за 147 домаћинстава на Палилули, а укупно је за субвенције на тој београдској општини обезбеђено више од 17 милиона динара.

„Палилула је пета општина у Београду у којој грађани добијају уговоре за енергетску санацију својих домаћинстава, а број уговора ове године је као у претходне две године заједно“, рекла је Ђедовић Хандановић. Она је истакла да ће Јавни позив на тој општини бити отворен док се не искористе сва средства и позвала грађане да наставе да се пријављују. Министарка је додала да смо кроз веће субвенције ближи остваривању наших циљева у области енергетске ефикасности и нагласила да је веома важно да београдске општине буду редовни учесници на јавним позивима. До сада је, према њеним речима, око 2.000 грађана широм Србије у више од 30 ЈЛС добило уговоре и могу да почну са радовима, од којих је у Београду око 330.

Захваливши грађанима који учествују у програму, она је нагласила да је процес енергетске транзиције питање будућности свих нас и да сви можемо дати свој допринос да имамо довољно енергије, здраву животну средину и да је сачувамо и за будуће генерације. Ђедовић Хандановић је оценила да је се на различите начине подстиче штедња, кроз субвенције, попусте за рационалну потрошњу и олакшице за најугроженије и да је чак 30 одсто домаћинстава у октобру искористило максималан попуст од 40 одсто за рационално коришћење енергије, а око 160.000 најугроженијих ове зиме остварило је право на олакшице на рачунима за струју и гас, односно грејање.

Она је додала и да повећање енергетске ефикасности није посао који се завршава у једној години, већ један од стратешких циљева.

„Обезбедили смо довољно новца да и у наредне четири године подржимо грађане да смање потрошњу и очекујемо да око 50.000 домаћинстава буде обухваћено субвенцијама. Такође, за енергетску санацију у стамбеним зградама које су прикључене на систем даљинског грејања, биће продужен јавни позив до почетка фебруара, у оквиру посебног програма, који држава такође финансира. Око 500 зграда ће бити обновљено у оквиру програма у целој Србији, односно близу милион квадратних метара. За израду комплетне документације и половину трошкова радова обезбеђена су бесповратна средства, а преосталих 50 одсто грађани ће моћи да отплате у периоду од 10 година, при чему би им рачуни за грејање остали исти или незнатно већи него пре учешћа у програму“, навела је Ђедовић Хандановић.