Покушај дестабилизације и урушавања уставног поретка Србије

Покушај дестабилизације и урушавања уставног поретка Србије

22/12/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да опозиција, ЦРТА и неке друге невладине организације покушавају директно да дестабилизују земљу и уруше њен уставни поредак, изношењем неаргументованих оптужби да су парламентарни и локални избори од 17. децембра лажирани.

Брнабић је на ванредној конференцији за новинаре у Влади Србије, поводом тврдњи које су се чуле на прес конференцији невладине организације ЦРТА, истакла да се ни у једној нормалној демократској земљи ово не дешава, да се шаљу оптужбе на рачун своје државе свуда по свету да је лажирала изборе, али да се ни у једном тренутку не пружају докази за то.

Она је подсетила на то да посматрачи ЦРТЕ, као ни представници опозиције, нису констатовали наводне неправилности на изборима кроз записнике и приговоре, нити су шта од аргумената и приговора предали Републичкој изборној комисији, Градској изборној комисији у Београду и тужилаштву.

Премијерка је навела да се једино чују нагађања, полуинформације и инсинуације, без професионализма, објективности и непристрасности.

Брнабић је подсетила на то да је на изборима 17. децембра било 109 приговора и 3 жалбе мање него на изборима у априлу 2022. године.

Говорећи о наводном гласању 40.000 људи из Републике Српске, председница Владе је рекла да тих људи нема у бирачком списку и да је немогуће да су гласали.

Предочили смо податак да је тог дана границу између Босне и Херцеговине и Србије прешло 20.360 људи, од којих значајан број њих нема српско држављанство, а било је и пуно деце, навела је премијерка.

Она је, такође, указала и на податак да се број бирача у Београду повећао само за 0,8 процената, односно око 12.907 грађана, у периоду од априла 2022. године до децембра 2023. године.