Наставак пројекта бесплатне правне помоћи избеглицама и интерно расељеним лицима

Наставак пројекта бесплатне правне помоћи избеглицама и интерно расељеним лицима

21/12/2023 Off By BERB

Фото: Комесаријат за избеглице и миграције

Комесарка за избеглице и миграције Наташа Станисављевић присуствовала је данас завршној Конференцији пројекта “Пружање правне помоћи и информација неопходних за заштиту и остваривање права интерно расељених лица, избеглица и повратника”.

Станисављевић је истакла да је овај пројекат значајан, будући да доприноси корисницима у остваривању њихових права кроз пружање правне помоћи, прибављањем докумената неопходних за приступ тржишту рада и запослењу, здравственом осигурању, социјалној заштити, становању и образовању.

Комесарка за избеглице и миграције је нагласила да је посебно важно да се правна помоћ у оквиру пројекта пружала не само у канцеларијама бесплатне правне помоћи у Београду, Краљеву, Нишу и Врању, у задружним организацијама у Грачаници и Косовској Митровици, већ и кроз мобилне правне тимове и теренске посете општинама и градовима у којима је препозната потреба за бесплатном правном помоћи корисника.

Како је навела, од 6.600 корисника, колико се јавило од почетка постојања овог пројекта, више од 3.000 је позитивно решено.

Станисаљевић је поручила да је веома поносна што ће се и у наредне две године наставити са овим пројектом, како би се пружила помоћ што већем броју људи.

На завршној Конференцији говорили су и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре и вођа пројектног тима Радош Дабетић.

Пројекат је почео са реализацијом 2018. године и обухвата пружање правне помоћи и обезбеђивање заштите права за интерно расељена лица са Косова и Метохије, избеглице из бивших република СФРЈ, и повратнике на основу споразума о реадмисији.

На Конференцији пројекта “Пружање правне помоћи и информација неопходних за заштиту и остваривање права интерно расељених лица, избеглица и повратника” представљени су резултати петогодишњег трајања овог пројекта који је реализован уз подршку Европске уније, Канцеларије за Косово и Метохију и Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије.