Низ програма на прoмоцији словенских култура поводом 20 година Форума

Низ програма на прoмоцији словенских култура поводом 20 година Форума

21/12/2023 Off By BERB

Foto: kultura.gov.rs

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић разговарала је на радном састанку са директорком Форума словенских култура Андреом Рихтер у Љубљани и том приликом је истакнуто да ће током 2024. године бити обележен важан јубилеј – 20 година рада Форума на промоцији култура словенских земаља низом активности и програма.

Гојковић, која је председавајућа Управног одбора Форума словенских култура и Рихтер су истакле да су током 2023. године веома успешно реализовани бројни пројекти на промоцији словенских култура земаља чланица и нагласиле да је следећа 2024. година значајна за рад Форума будући да ће је обележити два важна јубилеја – 20 година рада Форума и 10 година доделе награде ”Жива” која је намењена најеминентнијим музејима.

Гојковић и Рихтер су договориле да ће се следеће године, поводом две деценије постојања Форума словенских култура, одржати фестивали посвећени промоцији културе и стваралаштва земаља чланица Форума и у том контексту нагласиле важност сарадње са Градом Ужицем, националном престоницом културе Србије у 2024. години.
На састанку је истакнуто да је посебно значајно настављање књижевног програма ”100 словенских романа” у оквиру ког се одвија преводилачка и издавачка делатност, а у јануару следеће године биће издата 100. књига у оквиру овог програма који промовише савремену словенску књижевност и ствара блиске везе словенских писаца, преводилаца и читалаца.

Било је речи и о значају културне руте „Жене-писци словенских земаља”, која је добила сертификат Савета Европе, а посвећена је списатељкама са прелаза 19. и 20. века и фокусира се на њихову јединствену улогу у историји и културној баштини словенских народа.

Гојковић је нагласила да Србија активно учествује у свим програмима Форума и да је посебно активна сарадња у области савременог стваралаштвa, као и културног наслеђа и настојаће да се и у будућности додатно ојачају ове активности. Гојковић је разговарала са Рихтер о будућим плановима и значају интензивирања сарадње и активности, посебно у контексту значаја реализације једногодишњег Програма сарадње Форума који је донет у новембру.

Гојковић и Рихтер су поздравиле успешну реализацију пројекта ”Трансформација” и изложбе под истим називом која је у септембру ове године одржана у Музеју примењене уметности у Беoграду, а која је инспирисана традицијом словенских земаља кроз модно стваралаштвo, а окупила је и повезала десет дизајнера текстила из земаља чланица Форума.

Гојковић и Рихтер су поздравиле и учешће Форума словенских култура на сајмовима књига.