Уручени кључеви 12 станова у Пећинцима за избеглице из БиХ и Хрватске

Уручени кључеви 12 станова у Пећинцима за избеглице из БиХ и Хрватске

20/12/2023 Off By BERB

Фото: Комесаријат за избеглице и миграције

 

Комесаријат за избеглице и миграције организовао је данас у Пећинцима уручење кључева дванаест новосаграђених станова, намењених за избеглице из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, изграђених у оквиру Регионалног стамбеног програма, потпројекат 9.

Укупна бруто површина зграде је 599,97,00 м2, а вредност радова износила је 328.728,06 евра. Употребна дозвола издата је 24. новембра 2023. године.

Комесарка за избеглице и миграције Наташа Станисављевић истакла је да је, у оквиру Регионалног стамбеног програма у Републици Србији, свој дом добило укупно 7.495 породица, додајући да је Србија, у односу на све земље у региону које учествују у реализацији Регионално стамбеног програма, збринула највише породица који су били присиљени да напусте своје домове због сукоба, прогона или других тешких околности.

Станисављевић ја оценила да је у 2023. години Комесаријат, захваљујући Регионалном стамбеном програму и буџету Републике Србије, доделио укупно 573 стана избегличким породицама. Најавила је да ће и у 2024. години бити настављена подршка и стамбено збрињавање и поручила свим избегличким породицама у Републици Србији, којима није решено стамбено питање, да редовно прате јавне позиве Комесаријата.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

Уручењу кључева у Пећинцима присуствовали су и председник општине Пећинци Синиша Ђокић, шеф сектора за сарадњу у Делегацији Европске уније у Србији Никола Бeртолини, заменик шефа развојне сарадње у амбасади Швајцарске Дерек Џорџ, заменица амбасадора Словачке Републике Моника Подскланова Шухајдова, представница Норвешке амбасаре у Србији Хана Мелдгард, шефица Одељења за инеграцију Високог комесара Уједињених нација за избеглице Ивана Јелић, представник ОЕБС-а у Србији Јадранка Машић Павловић, директор Јединце за управљање пројектима у јавном сектору Душан Ковачевић и представници других државних и међународних организација и институција.