SKC Taraba prvi amasador „Internacionalne konferencije na temu tolerancije i međunarodnog dijaloga” u februaru u Abu Dabiju

SKC Taraba prvi amasador „Internacionalne konferencije na temu tolerancije i međunarodnog dijaloga” u februaru u Abu Dabiju

19/12/2023 Off By BERB

Foto: Taraba

 

Srpski kulturni centar Taraba prvi amasador „Internacionalne konferencije na temu tolerancije i međunarodnog dijaloga” organizovane po prvi put nakon 25 godina i prvi put u Ujedinjenim Arapskim Emiratim, Abu Dabi.

Pod pokroviteljstvom Njegove Ekselencije Šeika Najhana bin Mubaraka Al Nahjana, Ministra tolerancije i koegzistencije (suživota) u pionirskoj inicijativi za Srednji Istok, Abu Dabi se priprema za domaćina „Internacionalne konferencije na temu tolerancije i međunarodnog dijaloga”.

U organizaciji Emiratskog Istraživačkog Centra Naučnika, u saradnji sa Ministarstvom Civilizacija i Suživota i Savezom Civilizacija Ujedinjenih Nacija, konferencija će biti održana u februaru 2024. godine, a prvi srpski kulturni centar u UAE , Taraba je prva kulturna instistucija koja je potpisala memorandum o razumevanju i saradnji i time postala amabsador ove izuzetno važne konferencije.

Njegova ekselencija Šeika Najhan, Ministar Toleranacije i Suživota istakao je da je svetu danas potreban otvoren dijalog koji predstavlja pobedu čoveka u vremenu u kojem živi i ističe značaj tolerancije i suživota čije vrednosti moraju biti prisutne u otvorenom dijalogu i čija osnova mora biti potkovana naučnim osnovama i čvrstim istraživačkim metodama, kako bi se išlo putem ostaviranja vizije i akcionog plana za čovečanstvo.

Cilj konferencije je proučavanje i promovisanje razumevanja i saradnje između različitih nacionalnosti putem naučnog i istraživačkog pristupa. Konferencija će okupiti stručnjake, akademike i entuzijaste iz različitih polja u cilju diskusije naučnih  pitanja u vezi sa istraživanjima, istovremeno promovišući vrednosti tolerancije i suživota. Konferencija će, takođe, obuhvatiti širok spektar naučnih tema, uključujući i razmenu iskustava, lekcija naučenih tokom istorije, ulogu kulture, i transformacije kulture u poboljšanju suživota, multikulturalizam u savremenim društvima, važnost razumevanja i poštovanja kulturoloških razlika, investiranja u razvoj zajednica, i isticanje važnosti dijaloga između nacija da bi se poboljšala tolerancija i međusobno razumevanje.

SKC Taraba će takođe izlagati na ovoj konferenciji i predstaviti deo srpske kulture i tradicije ali i međunarodnih odnosa u ovoj oblasti.

Dr Firas Habal, Predsednik Emiratskog Istraživačkog Centra Naučnika, istakao je važnost istraživanja u poljima tolerancije i suživota među nacijama, što je zasnovano na empirijskim dokazima i naučnom istraživanju i predlaže uvođenje akademskih programe koji će oblikovati budućnost zajedničkih civilizacija.

Konferencija će privući preko 5000 učesnika, uključujući i više od 50 govornika iz vladinih institucija, akademske zajednice, i međunarodnih organizacija fokusirajući se na studije interkulturalnih interakcija i tolerancije.

Pod temom „Povezivanje kultura i negovanje različitosti” biće prezentovano više od 200 naučnih radova i sesija dijaloga. Deo konferencije će, takođe, biti i izložba izlagača iz preko 35 zemalja, koja će predstaviti programe i prikaze najboljih primera iz prakse u poljima kulturološke i socijalne održivosti.

Osim toga, biće prezentovan i prvi recenzirani časopis tolerancije i međunarodnog dijaloga. Časopis će ponuditi novi pogled na evoluciju međunarodnog dijaloga i najnovije studije i istraživanja na polju tolerancije i međunarodnog dijaloga.

Dr Favaz Habal, Generalni direktor Emiratskog Istraživačkog Centra Naučnika i Naučni predsednik konferencije, dodao je da Međunarodni časopis tolerancije i međunarodnog dijaloga predstavlja revolucionarni korak u spajanju tehnologije i ljudskih vrednosti kako bi se otelotvorio bezgranični potencijal ljudskih inovacija kao sile za pozitivne promene u razvoju zajednice i budućnosti.

Aleksandra Branković, osnivač SKC Taraba je student doktorskih studija sa temom “Tolerancija kao način života u multi kulturnom i multietničkom okruženju” i svojim akademskim znanjem i saznanjim atokom istraživačkog rada će doprineti raѕvitku ove teme kao i promociji Republike Srbije kao tolerante i otvorene zemlje za saradnju na različitim poljima.

Na ovoj konferenciji je moguće objaviti naučne radove. SKC Taraba poziva sve studente  i akademike i doktore nauka da podnesu svoje radove koji mogu biti objanjeni na konferenciji,a koji mogu da doprinesu predstavljanju Srbije koju šaljemo u svet. Više informacija o konferenciji možete videti na https://www.idctconference.org/# a sva pitanja vezana za uslove publikacije i naučne radove možete uputiti na [email protected].