БиХ кључни економски партнер Србије у региону

БиХ кључни економски партнер Србије у региону

18/12/2023 Off By BERB

Фото: МУСТ/Ђ.К.

 

Министар унутрашње и спољне трговине у Влади Републике Србије Томислав Момировић и министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Сташа Кошарац разговарали су данас о даљим корацима у правцу регионалног повезивања и јачању административних капацитета и повећању пропусности граничних прелаза између две земље.

Момировић је том приликом истакао да су Србија и БиХ две главне државе у оквиру ЦЕФТА, са међусобном спољнотрговинском разменом која је у прошлој години износила 3,2 милијарде евра.

Он је указао на то да не постоји ниједно тржиште у региону на коме Србија бележи тако добре резултате у извозу и са којим остварује већи обим трговинске размене од Босне и Херцеговине.

Извоз Србије у БиХ je прошле године достигао износ од две милијарде евра. Нема сумње да су наше привреде апсолутно компатибилне и на нама је да наставимо да радимо на дубљој интеграцији наших компанија, поручио је министар.

Он је пренео да је на састанку било речи и о EКСПО 2027, када ће Београд бити домаћин ове престижне међународне манифестације, оценивши да је ово велика шанса како за компаније из Србије, тако и за оне из БиХ.

Очекујемо огроман прилив туриста и сигуран сам да ће се тај ефекат одразити и на економију и туризам у БиХ, навео је Момировић.

Према његовим речима, део састанка био је посвећен и Споразуму о слободној трговини Србије и НР Кине, али и оним споразумима на којима тренутно радимо, попут споразума о слободној трговини са УАЕ и Египтом.

У том контексту, министар је пренео да је било речи о томе на који начин компаније из БиХ могу да искористе боље позиције у међународној трговини које нуди пре свега потписани Споразум о слободној трговини између Србије и НР Кине.

Састанку у Влади Србије присуствовали су и представници привредних комора Србије и БиХ, као и Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ (ФИПА).