Повереник потврдио да су подаци грађана у РГЗ заштићени према највишим светским стандардима

Повереник потврдио да су подаци грађана у РГЗ заштићени према највишим светским стандардима

17/12/2023 Off By BERB

Фото: РГЗ

Републички геодетски завод, ISO сертификована институција за квалитет пословања, безбедност информационих система и заштиту података о личности, са поносом обавештава јавност да је Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности током ванредног инспекцијског надзора закључио да су информациони системи РГЗ и подаци грађана Србије сигурни и заштићени према највишим светским стандардима.

Повереник је, током овог темељног прегледа, утврдио да су информације које су се недавно појавиле у јавности о наводном угрожавању података на dark wеb-у неосноване и лажне. Недвосмислено је потврђено да не постоји разлога за бригу, да нема одступања од принципа безбедности и да су подаци наших грађана потпуно сигурни. Произилази закључак да не треба придавати пажњу онима који, било због саморекламирања или скривених намера, пласирају лажне тврдње.

Није први пут да одређени квази стручњаци, манипулацијама, без икаквих основа и паушално, доводе у питање правну сигурност грађана и поверење које јавност има у РГЗ. Републички геодетски завод осуђује овакве покушаје манипулације и уверава грађане да ће се држава свим расположивим правним средствима обрачунати са онима који шире лажи, угрожавају правну сигурност грађана, деградирају поверење у јавне институције или негативно утичу на тржиште непокретности. Дужност РГЗ је да штити интересе грађана и њихово право на истините и проверене информације.

Повереник је још једном професионално и објективно радио свој посао, чиме је потврдио своју непристрасност и посвећеност заштити интереса грађана Републике Србије и борбу за потпуну транспарентност, поузданост и сигурност рада државних органа.

Републички геодетски завод остаје чврсто посвећен очувању високог нивоа сигурности који наши грађани заслужују. Посвећеност РГЗ-а транспарентности и ефикасности је непоколебљива, и РГЗ ће наставити да ради у најбољем интересу свих грађана.

За све даље информације, наш тим је доступан путем званичног сајта и контакт центра.