“Čajanka sa porodicom Kostić” 15. decembra u Centru za kulturu Grocka

“Čajanka sa porodicom Kostić” 15. decembra u Centru za kulturu Grocka

14/12/2023 Off By BERB

Dobrodošli u Rančićevu kuću na divan tribinu “Čajanka sa porodicom Kostić” novinarke Smiljane Popov „Beograd za početnike“  sa autorkama izložbe „Skice iz života porodice Kostić“,  u petak 15. decembra u 17 časova.


Moderatorka i domaćica tribine Smiljana Popov, i autorke izložbe „Skice iz života porodice Kostić“ – prof. dr Nela Puškaš, histolog i direktorka ustanove Zorica Atić, istoričarka umetnosti – divaniće o do sada javnosti nepoznatim dokumentarnom materijalu i pojedinostima iz života čuvene beogradske porodice Kostić, predstavljenom na izložbi u Rančićevoj kući.

Povodom 130 godina od rođenja i 40 godina od smrti prof. dr Aleksandra Kostića, velikana srpske nauke i kulture, u Grockoj je u toku izložba SKICE IZ ŽIVOTA PORODICE KOSTIĆ koja javnosti premijerno predstavlja izuzetan, do sada neviđen dokumentarni materijal iz zaostavštine: Fotografije iz porodičnih albuma čuvanih u Rančićevoj kući i letnjikovcu u Grockoj prate eksponati, lični predmeti i znamenja, ali i karakteristične crtice iz života ove čuvene beogradske porodice – prof. dr Aleksandra Kostića, prof. dr Smilje Kostić Joksić i proslavljenog kompozitora Vojislava Vokija Kostića, koji su svojim postignućima i delima značajno uticali na nauku, umetnost i kulturu Srbije.

Vanvremenska Rančićeva kuća u Grockoj u kojoj „stanuje“ Centar za kulturu Grocka, spomenik je kulture od velikog značaja za našu zemlju i autentični varoški dom s početka 19. veka koji beleži više od dva veka trajanja. Građena od materijala sa podneblja bez ijednog eksera, širokih streha, sa drvenim doksatom i krovom od ćeramide, dragocen je primerak očuvanog narodnog graditeljstva. Ova skladna, skulptoralno oblikovana lepotica narodnog neimarstva raspolaže galerijskim prostorom ali i negovanom, prostranom baštom koja se koristi kao letnja muzička scena, radioničarski prostor i galerija na otvorenom.

Organizator događaja je Centar za kulturu Grocka – ustanova kulture Opštine Grocka.

Ulaz je slobodan.