Подршка унапређењу развоја изразито недовољно развијених општина

Подршка унапређењу развоја изразито недовољно развијених општина

14/12/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

На предлог председника Републике Србије Александра Вучића, Влада Србије је на данашњој седници одлучила да додели држављанство Србије суоснивачу компаније „Епл“ Стиву Вознијаку, као и његовој супрузи Џенет Кеј Вознијак.

У образложењу ове одлуке наведено је да би пријем у држављанство Републике Србије америчког предузетника и рачунарског инжењера Вознијака и његове супруге допринео промоцији Републике Србије у области високих технологија, јачању националних интереса и угледу Републике Србије као земље IV индустријске револуције.

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о утврђивању Програма подршке унапређењу развоја изразито недовољно развијених општина (јединице локалне самоуправе из четврте групе) за 2024. годину чији је степен развијености испод 60 одсто од републичког просека.

Циљ овог пројеката је изградња и реконструкција комуналне инфраструктуре, изградња, реконструкција и адаптација објеката из области образовања, здравства, туризма, социјалне заштите, културе, спорта и водопривреде и опремање тих објеката, али и других објеката у својини јединица локалне самоуправе.

Средства која су опредељена Програмом намењена су за општине: Алексинац, Бабушница, Бела Паланка, Блаце, Бојник, Босилеград, Брус, Бујановац, Варварин, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Голубац, Димитровград, Дољевац, Жабаре, Жагубица, Житорађа, Књажевац, Крупањ, Куршумлија, Кучево, Лебане, Јbиг, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Мионица, Нова Варош, Опово, Петровац на Млави, Прешево, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рашка, Рековац, Сврљиг, Сјеница, Сурдулица, Трговиште, Тутин, Црна Трава.

На данашњој седници донет је Закључак о сагласности да се из неутрошених средстава од приватизације из ранијих година обезбеде средства за исплату права из области заштите породице и деце, социјалне заштите и подршку раду хранитеља. Средства у износу од 5.000.000.000 динара биће распоређена по програмима социјалне заштите и породично- правне заштите грађана, док ће 229.000.000 динара бити пренето установама у области социјалне заштите.

Влада Србије одлучила је да обезбеди финансијску помоћ Националном спортском савезу слепих и слабовидих из Београда у износу од 15 милиона динара, како би овај савез наставио са редовним функционисањем и унапређењем спорта слепих и слабовидих, а имајући у виду велике успехе наше репрезентације која носи титулу првака Европе у шаховској олимпијади.

На седници је усвојен Закључак о усвајању Програма о изменама Програма промоције предузетништва и самозапошљавања што ће омогућити Министарству привреде да објави и трећи позив за подношење захтева за кредите обезбеђене гаранцијом Фонда и учествовање у бесплатној обуци коју спроводи Имнлементациони партнер, а позив ће бити затворен када се достигне број од 500 нових кандидата. Један од основних циљева Владе Србије је системска подршка сектору малих и средњих предузећа и предузетништва како би се подстакло започињање самосталног пословања и оснивање нових привредних еубјеката, а тиме и развој сектора малих и средњих предузећа и предузетништва.

Чланови Владе донели су Закључак о сагласности са куповином Директиве бр. 25 од 27. марта 1941. године, којом је немачки канцелар Адолф Хитлер издао наређење за напад на Краљевину Југославију и Краљевину Грчку.

Документ, који је означио почетак Другог светског рата на целокупној територији Краљевине Југославије, потписан је од стране Адолфа Хитлера и сачињен у тринаест оригинала. Његов значај једнак је телеграму објаве рата Краљевини Србији од стране Аустроугарскоr царства од 28. јула 1914. године, јер је означио почетак здружених борбених дејстава против Краљевине Југославије и Краљевине Грчке, четворогодишњих драматичних борби и безмерноr страдања цивилног становништва, а посебно припадника српског народа.

Овај значајан документ, након лицитације у новембру ове године, у власништву је Републике Србије и биће део збирке Музеј жртава геноцида.

Влада је дала сагласност на Одлуку о успостављању сарадње између Града Новог Сада, Република Србија и Града Вусана, Република Кореја, на основама равноправности, а у оквиру права, финансијских и техничких могућности оба града. Сарадња се успоставља ради заједничког просперитета у областима привреде, спорта, науке, образовања, док се у области креативне индустрије успоставља како би се разменила знања и искуства.