У Новом Пазару одржан завршни панел кампање „Стоп фемициду!“

У Новом Пазару одржан завршни панел кампање „Стоп фемициду!“

12/12/2023 Off By BERB

Foto: minljmpdd.gov.rs

 

Државни секретар Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог Рејхан Куртовић присуствовао је јуче завршној панел дискусији у оквиру кампање „Стоп фемициду!“, коју је покренуло Министарство са циљем да се подигне свест свих грађана и мобилишу органи јавних власти, локалних самоуправа, организација цивилног друштва и медија у борби са овим друштвеним проблемом, у Новом Пазару.

 

Од почетка кампање панел дискусије у оквиру кампање одржане су у Београду, Крагујевцу, Новом Саду и Нишу.

Куртовић је нагласио да је повод за реализацију ове кампање чињеница да је 27 жена ове године убијено од стране мушкараца и потреба да се овај негативан тренд заустави, као и да се политика Владе Републике Србије о нултој толеранцији према било ком виду насиља у нашем друштву доследно примењује.

Овом кампањом, рекао је државни секретар Кутровић, Министарство са осталим актерима жели да пружи подршку надлежним органима у примени постојећих закона и мера из Стратегије за спречавање и сузбијање родно заснованог насиља.

Куртовић је истакао да жена која је преживела насиље мора да се осећа безбедно, прво у свом најближем окружењу, односно породици, међу пријатељима, колегама, да би онда имала поверење да се обрати и институцијама. Први предуслов да се жена осећа сигурно је и да буде економски оснажена, стабилна, како би се лакше одлучила да пријави насиље, a касније да изађе из њега. Следећи предуслов је да подижемо девојчице и дечаке тако да сматрају да је живот жена подједнако важан и да нико нема право да располаже њиме, нити да га одузме, нагласио је он.

Министарство ,,Стоп фемициду!“ 24. новембра 2023. године, у оквиру пројекта Немачке развојне сарадње ,,Подршка социјалном укључивању у Србији” који спроводи Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Подразумева кампању у медијима и на друштвеним мрежама, емитовање спота на локалним и телевизијама са националном фреквенцијом, као и одржавање панел дискусија у пет градова на тему фемицида које су укључивале представнике свих сектора друштва, Владе, организација цивилног друштва, приватног сектора, медија и појединаца.

На панелу је говорила и саветница на пројекту Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) Тања Јовановић.