Велики значај поштовања људских права у пословном амбијенту

Велики значај поштовања људских права у пословном амбијенту

11/12/2023 Off By BERB

Foto: minljmpdd.gov.rs

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов отворио је данас конференцију „Бизнис и људска права“ током које је потписао два меморандума о сарадњи – са Привредном комором Србије и Републичком агенцијом за мирно решавање радних спорова.

Конференција је у Дому Народне скупштине одржана у оквиру Програма „75 дана за 75 година Универзалне декларације о људским правима“ и дан након обележавања Међунарондог дана људских права, а министар Жигманов је поручио да „данас започиње једно узбудљиво путовање – рад на развијању плана за бизнис и људска права“.

Он је истакао да је „визија да се заједничким деловањем свих субјеката успостави основа за заједничке стандарде који ће важити за све, не само послодаваца и синдиката, већ и организација цивилног друштва, академске заједнице, медији и институције усмерене на едукацију, у подручју бизниса и људских права.

Ово из разлога, објаснио је министар Жигманов, што пословно окружење има можда и најмоћнију улогу у друштву. То је амбијент у коме проводимо трећину дана, значајан број година свог живота, и који битно утиче на наш живот и ставове.  Утицај није само у економској сфери, додао је он. Пословно окружење битно утиче и на то да ли се осећамо поштовано и уважено, али и одређује како ћемо се односити према другом. У том смислу, пословни амбијент и поштовање људских права и различитости битно утичу на искорењивање предрасуда и дискриминације и то не само у радном окружењу већ у друштву у целини, закључио је министар Жигманов.

Уводна обраћања имали су и стални представник Програма Уједињених нација за развој Јакуп Бериш, председник Савета за друштвену одговорност компанија Привредне коморе Србије Веран Maтић и извршна директорка Београдског центра за људска права Соња Тошковић.

Током конференције, одржане су две панел дискусије – Улога корпоративног сектора у постизању међународних и националних стандарда у пракси и Заштита људских права у корпоративној сфери.

Конференцију је организовало Министарстсво за људска и мањинска права и друштвени дијалог у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (UNDP), Привредном комором Србије и Београдским центром за људска права, уз подршку Мисије ОЕБС у Београду.

На скупу се обратила и народна посланица Наташа Кнежевић Тасић у име Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине, домаћина конференвије.