Унапређење привредне сарадње Србије и РС

Унапређење привредне сарадње Србије и РС

11/12/2023 Off By BERB

Фото: Министарство привреде

 

Министaр привреде Владе Србије Слободан Цветковић и министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић потписали су данас Меморандум о разумевању између Министарства привреде Републике Србије и Министарства привреде и предузетништва Републике Српске, којим се утврђују начела, области, активности и друга питања од значаја за сарадњу.

Цветковић, који борави у једнодневној радној посети Бања Луци, истакао да ће се потписивањем овог документа додатно унапредити привредна сарадња с намером оснаживања економије читавог региона.

Меморандум је добар подстицај да, у наредном периоду, односи Републике Србије и Републике Српске буду интензивнији, нарочито у области економије, оценио је министар.

Цветковић је истакао да је за пословање између компанија, изузетно важан предуслов јачање инфраструктуре.

Република Србија инвестира у изградњу аут-опута Београд–Сарајево, посебно деоницу аутопута Рача–Бијељина, а ту су и други важни пројекти као што је Аеродром Требиње и Хидроелектрана Бук Бијела.

Према његовим речима, привредне активности Републике Србије су у континуитету, улаже се велика количина новца у подизање привредних капацитета Републике Српске.

Цветковић је поручио да ће почетком наредне године са својим колегом Војином Митровићем на пословном форуму разговарати о потенцијалним компанијама из Републике Србије и Републике Српске, којима ће са својих министарских позиција помоћи у реализацији конкретних пројеката.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић истакао је да је Меморандум резултат специјалних, паралелних веза између Републике Србије и Републике Српске и на неки начин предуслов за сарадњу у области привреде.

Митровић је подвукао да овај документ не обавезује ни Републику Србију, ни Републику Српску, али јој ствара правни оквир како би се успостављали конкретни споразуми и уговори између две државе.

Он је нагласио да је потписани Меморандум потребан пре свега Републици Српској, а да неће сметати ни Републици Србији, која је показала да стоји уз свој народ преко Дрине.