Све већа улагања у енергетску ефикасност и поуздано снабдевање струјом

Све већа улагања у енергетску ефикасност и поуздано снабдевање струјом

11/12/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић уручила је данас у Крушевцу 100 уговора о суфинансирању радова на енергетској санацији породичних кућа и станова.

Ђедовић Хандановић је рекла да је Град Крушевац препознао значај улагања у енергетску ефикасност, додавши да је ресорно министарство обезбедило више средстава, због чега је данас 100 домаћинстава добило субвенције.

Укупна вредност средстава која ће бити уложена у енергетску ефикасност у домаћинствима у овој години износи 40 милиона динара, заједно са грађанима, а јавни позив је још отворен за све који желе да се пријаве, поручила је Ђедовић Хандановић.

Према њеним речима, Министарство ће наставити да улаже и у енергетску санацију јавних објеката у Крушевцу, па ће после завршених радова у две основне школе и зграда Дома синдиката до средине наредне године добити ново рухо кроз пројекат енергетске санације у који ће бити уложено око 80 милиона динара.

Министарка је посетила данас и Општину Трстеник где је разговарала са грађанима о унапређењу снабдевања електричном енергијом кроз улагања у нисконапонску мрежу које реализује „Електродистрибуција Србије“.

Замена бројила, где се грађани директно сусрећу са инвестицијама које се спроводе у дистрибутивном систему, део је већих улагања која треба да доведу до мањег броја прекида у напајању, веће поузданости снабдевања електричном енергијом и прецизнијег обрачуна потрошње, рекла је Ђедовић Хандановић.

Министарка је прецизирала да се у Расинском округу улаже приближно 325 милиона динара у нисконапонску мрежу, а замењено је и 15 трансформатора, што је важно за сигурност снабдевања и смањење губитака на мрежи.