Србија остварила значајан напредак у борби против корупције

Србија остварила значајан напредак у борби против корупције

08/12/2023 Off By BERB

Република Србија остварила је значајан напредак у борби против корупције успешно испунивши 10 од 13 препорука Групе држава против корупције (ГРЕКО), органа Савета Европе, показује најновији извештај ове организације. Реч је о препорукама из Четвртог круга евалуације, док су преостале три препоруке делимично испуњене.

У извештају се наводи да је значајан напредак направљен у реформи Високог савета судства, са већином чланова бираним од стране судија смањујући политички утицај, док су сличне реформе постигнуте и у Државном већу тужилаца.

Побољшана је транспарентност кроз објављивање законских нацрта и амандмана, као и кроз ефикасније организовање јавних расправа. Такође, имплементација нових етичких кодекса за посланике, судије и тужиоце знатно подиже стандарде интегритета и професионализма, према оцени овог тела Савета Европе.

Испуњавање ових препорука представља резултат ангажовања ка јачању владавине права и осигурању независности правосудног система, чему је претходило усвајање уставних амандмана, сета правосудних и других закона, подзаконских аката и процедура.

Влада Србије обавезује се на наставак рада на испуњењу преосталих препорука и даљем развоју правосудног система, у складу са европским стандардима.