Француске компаније заинтересоване за улагање у Србију

Француске компаније заинтересоване за улагање у Србију

07/12/2023 Off By BERB

Фото: Министарство привреде

 

Министар привреде Слободан Цветковић разговарао је данас са амбасадором Републике Француске у Београду Пјером Kошаром о економској и политичкој билатералној сарадњи.

Саговорници су, у пријатељском разговору, навели да су билатерални и пријатељски односи двеју земаља традиционално блиски, а политички дијалог веома интензиван. Цветковић је подсетио да је председник Француске Еменуел Макрон посетио Србију 2019. године, након 18 година од претходне посете једног француског председника нашој земљи. Према његовој оцени, та посета је представљала прекретницу у етапи односа Србије и Француске и отворила додатне могућности за унапређење свих сегмената билатералне сарадње, посебно на економском плану и за долазак француских компанија.

Додао је да је политика наше државе усмерена ка пуноправном чланства у ЕУ, а део активности у том правцу спроводи Министарство привреде које су позитивно оцењене у најновијем извештају Европске комисије. Подсетио је да у Србији послује више од сто француских компанија које запошљавају више од 12.000 радника.

По питању јавно-приватног партнерства, имамо одличну сарадњу, посебно када причамо о аеродрому „Никола Тесла“, који представља одскочну даску да Београд постане чвориште за авио транспорт у региону, оценио је министар. Он је истакао да је Србија отворена за инвеститоре, да се наша земља прилагођава глобалним трендовима и светским тржиштима, да је фискална, политичка, енергетска стабилност довела нашу земљу на светску мапу као атрактивну дестинацију за инвестирање.

Министар привреде је нагласио да је спреман да потпомогне све активности које ће допринети додатном јачању билатералне економске сарадње. Када је реч о Закону о управљању привредним друштвима која су у власништву Републике Србије, Цветковић је указао је да су приступили адекватној имплементацији овог закона у предвиђеном року – септембар 2024. године.

Амбасадор Пјер Kошар је рекао да је Србија све привлачнија француским компанијама и да се спољнотрговинска размена увећала за 34 одсто, а да је од 2010. године порасла за три пута, истичући притом да Француска подржава Србију на ЕУ путу.