Srpsko – hrvatski spor na stranicama slovenačkih medija

Srpsko – hrvatski spor na stranicama slovenačkih medija

25/09/2015 Off By

Sukob zbog usmeravanja velikog broja migranata iz Srbije preko Hrvatske i Slovenije, a ne više preko Mađarske podseća na vreme pre raspada nekadašnje Jugoslavije, kada su se prvo dogodile trgovačke blokade među republikama, a posle su se začuli ratni bubnjevi pa je došlo do prekida svih veza, navodi mariborski dnevni list Večer


milanovic_vucic_
Dogovor granice otvara: Milanović i Vučić
Info: agencije

ZATVARANJE hrvatsko – srpske granice i svojevrsni trgovinski rat između Zagreba i Beograda može destabilizovati region, pišu danas slovenački mediji pošto su dan ranije taj problem u istaknuli vodeći slovenački političari i kritikovali hrvatskog predsednika Vlade Zorana Milanovića.

Sukob zbog usmeravanja velikog broja migranata iz Srbije preko Hrvatske i Slovenije, a ne više preko Mađarske podseća na vreme pre raspada nekadašnje Jugoslavije, kada su se prvo dogodile trgovačke blokade među republikama, a posle su se začuli ratni bubnjevi pa je došlo do prekida svih veza, navodi mariborski dnevni list Večer.
“Hrvatska je u predizbornoj temperaturi, pa političari različitih boja prstom ukazuju na omrznutu susednu zemlju, a poduzete mere i kontramere bile bi dečja igra kad ne bi imale teške privredne posledice”, piše ovaj dnevnik.
Smatra da bi Evropska unija morala da “udari po stolu” i odlučno da kaže da to više neće da trpi i da moraju da prestati sa svojim igrama.
Ljubljanski Dnevnik navodi kako Hrvatska i Srbija “usred izbegličke krize izazivaju ekonomsku blokadu” te se međusobno optužuju za kršenje pravila i agresivno ponašanje prema susedu, ali da je u doba izbegličke krize bilo čudno i ponašanje slovenačkog premijera Mire Cerara koji je krajem prošle nedelje “u očaju vikao da brani šengensku granicu i napadao Hrvatsku da ne obavlja svoj zadatak”, iako Hrvatska za nekoliko dana primila deset puta više izbeglica nego Slovenija pa je tako svojim građanima indirektno sugerisao da su izbeglice “ofenzivna vojska”.
Vodeći slovenski dnevnik Delo, u danas donosi novi komentar, drugi dan zaredom u kojem za trgovinsku blokadu granice optužuje hrvatskog premijera, stavljajući sve u kontekst skorašnjih izbora za Hrvatski sabor.
Trgovački rat Beograda i Zagreba nema direktnu vezu s izbegličkom krizom nego s dva populistička premijera koji napinju mišiće, nastojeći svetu, ali u prvom redu domaćoj javnosti, da pokažu ko je najjači na Balkanu, navodi ljubljansko Delo.<
“Milanović si zbog izbora ne može dopustiti poraz u odmjeravanju s Vučićem, a to mu je najlakše zaoštravanjem politike prema Beogradu i dokazivanjem da je ljevičar s jakom desnicom”, navodi “Delo” i tvrdi da je hrvatski premijer “kako bi se dodvorio euroskeptičnim biračima” sada spreman “posvađati se s cijelom Europom”. ♦